Знаете ли, че има и диабет тип 3с?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Повечето хора са запознати с факта, че съществуват два типа диабет – тип 1 и тип 2. Наскоро обаче, беше идентифициран още един, нов тип диабет – 3с.

При диабет тип 1 имунната система на човек разстройва и дори разрушава клетките произвеждащи инсулин в панкреаса. Обикновено той се проявява още в детска възраст или юношеските години и винаги изисква лечение с инсулин.

Диабет тип 2 се появява, когато панкреасът не може да насмогне на нуждата на тялото от инсулин. Обикновено върви заедно с наднормено тегло или затлъстяване и се проявява в зряла възраст.

Новият тип диабет, 3с е предизвикан от увреждане на панкреаса след възпалителни процеси (панкреатити), тумори на панкреаса или оперативни намеси в областта на панкреаса. Тези увреждания на панкреаса не само влошават възможностите на органа да произвежда инсулин, но също така и на редица други протеини нужни за смилане на храната.

Най-ново изследване на университета в Съри, Великобритания, показва, че най-често случаите на диабет тип 3с са диагностицирани като диабет тип 2. Едва 3% от прегледаните два милиона случая на диабетно болни във Великобритания, са били правилно диагностицирани като диабет от тип 3с.

Проучвания в научни центрове в Англия показват, че хората с диабет тип 3с трябва да получават инсулин, но също така и храносмилателни ензими във вид на таблетки по време на хранене.

Редица изследователи и лекари напоследък изразяват мнения, че диабетът от тип 3с може да е много по-разпространен, от първоначалните оценки. Поради тази причина, е предприето широкомащабно изследване, което да определи честотата на диабет тип 3с сред британците. За целта са анализирани медицинските картони на над 2 милиона британци. Базата данни се използва от общопрактикуващите лекари в Британия обикновено при грипни епидемии и включва хора от всякакви възрасти.

Особено внимание е обърнато на случаи, при които диабетът се е проявил след панкреатити, тумори на панкреаса и операции на панкреаса. Именно тези случаи най-вероятно са диабет тип 3с.

Изследването не може да установи какъв процент от хората със заболявания на панкреаса развиват диабет, но това не се случва с всички заболели. Изследването обаче показва, че диабет тип 3с при възрастните е по-разпространен от диабет тип 1, а хората с диабет тип 3с контролират кръвната си захар много по- нередовно от тези с диабет тип 2. В същото време най-често болните с диабет тип 3с имат нужда да приемат инсулин, но не са наясно с това, защото проявите на диабет тип 3с идват доста след заболяването на панкреаса. Това разминаване във времето е причина двете заболявания да не се свързват и диабет тип 3с да е пренебрегван или определян като диабет тип 2.

Правилното определяне на типа диабет е от голяма важност за коректното лечение. Доста от лекарствата във вид на хапчета използвани при диабет тип 2, не са ефективни при диабет тип 3с. Това води до загуба на време и пари и на продължително излагане на пациента на високи равнища на кръвна захар.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори