Джуно разкрива нови изненади за Юпитер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

1221b445ed83df69cebb1e40ae6c5f60
Ивайло Красимиров

Космическата сонда Джуно (Juno) е на орбита около Юпитер вече почти една година. Сега се появяват обаче първите резултати на някои открития, направени от сондата. Те бяха представени на годишната конференция на Европейския съюз по науки за Земята – European Geosciences Union.

Сведенията изпратени за Юпитер от предходния космически апарат, който изследваше планетата – Галилео, показваха, че тя е съставена от хомогенни пластове твърд метален водород. Сега данните от Джуно поставят тези заключения под въпрос.

Изглежда, че вътрешните слоеве на Юпитер не са еднакви и хомогенни.

Друго важно откритие на Джуно показва, че магнитното поле на Юпитер е много по-силно отколкото се считаше досега. Беше известно, че магнитното поле на Юпитер е огромно, обхваща почти 6.4 милиона км във всички посоки, но се смяташе, че силата му е 10 до 20 пъти по-силна от тази на земното магнитно поле.

Сега измерванията на Джуно показват, че силата на магнитното поле на Юпитер е още по-голяма и може да е 30-40 пъти по-голяма от тази на земното магнитно поле. Наред с това, магнитното поле има различна сила на различни места на планетата, което означава, че за разлика от Земята, магнитното поле на Юпитер се генерира по-близо до повърхността на планетата, а не дълбоко в ядрото й.

Тези нови данни идват само след пет обиколки на Джуно около Юпитер. Засега са планирани поне още седем обиколки преди да бъде сложен край на мисията през юли 2018 г. Има обаче и една вратичка, в зависимост от успеха на мисията Джуно може да действа и повече от първоначално определеното време.

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори