Китай изстрелва модул на втората си космическа лаборатория Тянгун-2

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

tiangong
Ивайло Красимиров

Китай днес трябва да изстреля втората си експериментална космическа лаборатория „Тянгун-2″ в рамките на дългосрочния план за установяване на постоянна обитаема космическа станция към 2022 г., съобщи Ройтерс.

Изстрелването е насрочено за 14,04 часа по Гринуич (17,04 часа българско време) с ракета „Чанчжън – 2Еф“ от космодрума Цзюцюан в пустинята Гоби. При успешен старт лабораторията ще бъде изведена на орбита на 380 км от Земята, където ще бъдат проведени редица експерименти. След това модулът ще бъде повдигнат с още 13 км, където ще се скачи с кораба „Шънчжоу 11″ с двама астронавти на борда, които ще работят там един месец.

Първата китайска космическа лаборатория „Тянгун-1″ или „Небесен дворец“ бе изстреляна през 2011 г. С нея се скачваха китайски космически кораби. След като бе на орбита 4 години и половина, тази космическа лаборатория прекрати дейността си.

Напредващата китайска космическа програма е приоритет за Пекин и президентът Си Цзинпин призовава страната да се утвърди като космическа сила. Китай настоява, че космическата му програма е за мирни цели. Страната обаче вече е тествала антисателитни ракети.

Следващата пилотирана мисия на Китай е планирана за октомври тази година. Тогава космическият кораб „Шънчжоу 11″, който ще бъде пилотиран от двама астронавти, трябва да се скачи с „Тянгун-2″.

В пилотирана мисия през 2013 г., трима китайски астронавти прекараха 15 дни на орбита. Корабът им се скачи с експерименталната космическа лаборатория „Тянгун-1″.

Китай ще изведе на орбита основния модул за космическата си станция около 2018 г. (БТА)

Тагове:
·
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори