Мистериозни артефакти говорят за „приказния свят“ на древен Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Бронзова скулптура на змия с човешка глава, заедно с голям брой други артефакти, включително находки от бронз, нефрит и злато, са открити в серия от ями в археологическия обект Сансиндуй в Съчуан, Китай.

Откритията включват също бронзова кутия с нефрит вътре, златни маски и бронзов олтар, съобщи агенция Синхуа. „Скулптурите са много сложни и с въображение, отразяващи приказния свят, измислен от хората по онова време, и демонстрират разнообразието и богатството на китайската цивилизация“, казва Джао Хао, доцент в Пекинския университет и ръководител на разкопки в една от разкопките в Сансиндуй , пред агенция Синхуа.

Две разкопки са започнати през 80-те години на миналия век, а още шест са изкопани след 2020 г., съобщи Синхуа. Археолозите са открили общо 13 000 артефакта, за които се смята, че датират от бронзовата епоха, между 4 500 и 3 000 години, според Синхуа.

Що се отнася до наскоро открити скулптури и артефакти, „Страхотно е да се намерят още“, каза Чен Шен, старши уредник в Кралския музей Онтарио в Торонто (ROM). Шен е куратор на изложба за Sanxingdui в ROM през 2002 г. и е провел изследвания върху разкопките и е писал за мястото. Към днешна дата там не са открити никакви доказателства за човешки погребения или кремация, което предполага, че местата на разкопките вероятно не са погребални, казва Шен. Въпреки това, тези места и намерените артефакти може да са служили за ритуални цели, добавя Шен.

Някои от артефактите показват признаци на умишлено счупване или изгаряне, казва Джей Сю, главен изпълнителен директор на Азиатския музей на изкуствата в Сан Франциско, пред Live Science. „Намереното счупване и изгаряне на изключително ценни материали като нефрит и бронз ни показва, че това не е било случайно или безсмислено унищожаване“, казва Сю, който е проучвал и писал обстойно за обекта, но не е участвал в последните открития.

„Бронзът е бил толкова ценен — особено след като може да бъде разтопен и използван повторно — че ни казва, че унищожаването на тези изображения е имало важна ритуална цел“, казва Сю. „Както при други човешки общества, ритуалното разбиване и изгаряне често е свързано с осветен пасаж или общуване със свят отвъд нашия. Тогава тези погребения [на артефакти] бяха може би опит да се премести това общество през кризи с напътствия или помощ от друго царство“, каза Сю.

Роуан Флад, професор по археология в катедрата по антропология в Харвардския университет, също се съгласява, че ритуалното унищожаване е важно за хората, които са използвали това място. „Склонен съм да мисля, че тези места отразяват умишлени епизоди на ритуализирано унищожаване, може би периодично публично унищожаване на богатство от социални, политически или духовни лидери в общността Sanxingdui“, каза Флад, който не е участвал в последните разкопки, пред Live Science в имейл.

„Разкопките продължават и изследователите ще знаят повече за обектите в новите ями, както и за връзките между различните обекти“, казва Флад.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори