10 артефакта, унищожени от глупост

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Унищожаването на историята няма оправдание. И все пак можем да наблюдаваме вандализъм и до днес. И става дума не само за терористи, които умишлено взривяват древни паметници на културата.

Много ценни артефакти са били разрушени случайно, поради банално невежество и глупост.

Древни храмове, градове, скални рисунки и други произведения на изкуството се изтриват от лицето на Земята с несравнимо по-голяма лекота, отколкото да се създаде нещо свое. Особено ако не разбираме истинската ценност на разрушената история.скални рисунки езерото Мийд САЩВ района на най-голямото водохранилище в САЩ  – езерото Мийд – са разположени свещени монументи на живеещите там индиански племена. Те са вписани в Националния регистър на историческите места на САЩ. През 2010 година вандал е използвал пистолет за пейнтбол, за да „украси“ скалните рисунки. Той бил арестуван, осъден на година затвор, глоба от 10 000 долара и 50 часа общественополезен труд.унищожена пирамида БелизПрез 2013 година в Белиз се разразил скандал – булдозери на местна строителна компания наполовина отнесли храм на маите на възраст 2300 години. Те копаели варовик и към момента, когато информацията се промъкнала в пресата, древна пирамида вече била разрушена наполовина. Вандализмът бил спрян, но паметникът пострадал непоправимо.кражба скална живопис ИспанияТрудно е да се открадне скална живопис, но и такъв опит е правен. През 2014 година в Испания, в пещерата на националния парк Санта Елена, група неизвестни се опитала да среже парче скала заедно с древните рисунки. Уви, това довело само дотам, че камъкът се раздробил, унищожавайки част от наскалното изкуство.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Мраморите на Елгин са колекция от древногръцко изкуство, основно от Атинския некропол, отнесени в Англия в началото на XIX век от лорд Елгин и съхранявани в Британския музей. За жалост непрофесионални опити да се почисти мраморът с азотна киселина през 1845 и 1930 г. са нанесли непоправими щети на безценната колекция.Валът на ОфаВалът на Офа е земно укрепление от VIII век за разделение на Мерсия и Поуис. Вписан е в Световното наследство на ЮНЕСКО сред другите стени на света, като например Великата китайска стена. През 2013 година местен жител разрушил значителна част от вала с булдозер и бил арестуван.

 Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Амфитеатърът на Флавиите, по-известен като Колизей, се охранява строго от сериозен вандализъм, но невинаги може да се предотврати такъв. Туристите обожават да цвъкат надписи по древните стени от типа „Тук беше Иван“, а след това да си правят селфита на техен фон – в последните години все по-често. Не ги спират нито предупредителните надписи, но и реалният шанс да попаднат в затвора.ТрояНемският археолог от XIX век Хайнрих Шлиман се е прославил със своите значителни находки в Мала Азия, в Пелопонес, а също на мястото на прочутата антична Троя. Но при опитите да разкопае града, възпят от Омир, Шлиман извършил редица сериозни грешки и унищожил част от руините поради прибързаност и некомпетентност.китайска вазаПонякога мащабът на вандализма не е толкова огромен като разрушаването на древни храмове, но така или иначе поразява. Семейство от Лондон през 2008 година купило на разпродажба китайска ваза… оказала се артефакт от империята Цин. Семейството, без да знае за това, си направило настолна лампа от вазата. Чак след години вазата била идентифицирана, но поради пробитата на дъното ѝ дупка нейната ценност спаднала от 50 000 евро до 5.унищожени гробници КитайПрез 2007 година в Китай, при опит да се разчисти място за издигане на магазин на IKEA, били напълно унищожени гробници на възраст 1800 години. През 2013 година ситуацията се повторила при строителството на метро, при това на мястото на древните гробници се намирала археологическа експедиция.унищожено американско знаме, битка за БалтиморАмериканското знаме, развявало се над форт Макхенри при битката за Балтимор през септември 1815 година, се смята за един от най-ценните артефакти на САЩ. Но при съхранението то е пострадало съществено, тъй като било частично разрязано на парчета за всички желаещи. Чак през 1912 година то е предадено на Смитсъниънския институт, където успели да го възстановят.

Рopmech

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори