Палмира преживяла вандализма по-добре от очакваното

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Палмира
© Министерство на отбраната на Русия
Антония Михайлова

Експерти на ЮНЕСКО за първи път посетиха развалините на Палмира, освободена от терористите на „Ислямска държава“ и разминирани с усилията на сирийските и руските войски през април.

Специалистите са стигнали до извода, че древноримските паметници на културата са преживели вандализма на ислямистите по-добре, отколкото са очаквали да видят археолозите, съобщава Смитсъниънският институт, цитиран от РИА Новости.

Сирийският град Палмира, където се намира един от паметниците на световното наследство на ЮНЕСКО, изцяло премина под контрола на „Ислямска държава“ през май 2015 година. Преди да изостави града, сирийската армия евакуира по-голяма част от жителите му, около 11 000 военни и политически престъпници и най-ценните реликви от централния музей на Палмира.

Това не попречи на ислямистите да унищожат  прочутата древноримска Триумфална арка, позната ни от учебниците по история, храма на Баал, Атинския лъв и цяла редица безценни архитектурни и културни паметници. Когато силите на сирийската армия започнали да изтласкват терористите на „Ислямска държава“, последните минирали голяма част от развалините, планирайки да ги взривят изцяло, но за щастие това било избегнато.

Палмира

© Министерство на отбраната на Русия

В петък експертите на ЮНЕСКО споделиха първата информация за състоянието на руините на Палмира, където те попаднали под защитата на силите на ООН и сирийската армия. Според участниците в експедицията сега Палмира се намира в по-добро състояние, отколкото първоначално очаквали да видят учените, но древният град така или иначе силно е пострадал от вандализма на „Ислямска държава“.

Най-много е пострадал музеят на Палмира – голяма част от експонатите му се оказали прекалено големи, за да могат терористите да ги продадат на черните археолози. Затова голяма част от статуите, саркофазите и други артефакти била раздробена на части и разпръсната около музея.

От друга страна, самата сграда на музея, древноримската агора и колонадата, водеща към тях, са се съхранили доста добре и не са били силно обезобразени от ислямистите.

Палмира

© Министерство на отбраната на Русия

Освен това учените потвърдили, че Триумфалната арка и храмът на Баал действително са били разрушени от терористите. Двата други предполагаемо унищожени паметници на архитектурата – храмът на Бел и Цитаделата на мамелюките – все още не са посещавани от инспектори на ООН, тъй като разминирането в техните околности още не е приключило.

Първият предварителен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Палмира ще бъде представен през юли тази година на заседанието на Комитета по световното наследство в Истанбул. След това за Палмира ще замине нова експедиция на ЮНЕСКО, която ще реши какви мерки следва да се предприемат за възстановяване на това антично ъгълче в Близкия изток.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори