10 опасни неща, предизвикани от потискането на емоциите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 27 юни 2016 г. в 19:19 Последна промяна:
    27 юни 2016 г. в 19:25


Много експерти по себеусъвършенстване и психолози съветват пълно изкореняване на лошите спомени. Целта на това упражнение е да се отървем от негативните емоции, които те носят и да ги заменим с позитивни. Това наистина помага, но медалът има и обратна страна. Смята се, че пълният контрол и потискането на емоциите води до много други нежелани реакции.

Потискането на емоциите е нещо, с което всеки от нас, по някакъв начин, е свикнал. Всички го правим до някаква степен. Причините за това може да са безброй – чувство на слабост, на контрол или на разочарование. Всички тези причини са напълно валидни и разбираеми, но много от нас не осъзнават потенциалните вреди, които може да нанесем чисто физически на телата си, потискайки емоциите си.

Ето десет вредни ефекта от потискането на емоциите. Някои може да ви изненадат:

Безсъние

Безсънието е основният ефект, но то може да се отрази на много други неща. Може например да се чувствате изтощени дори след повече от 8 часа сън. Това ще повлияе във всеки аспект на живота ви – работа или училище, ще страдате от липса на концентрация. Умората причинява различни състояния на настроението, от което пък страдат отношенията с околните. Вашият ентусиазъм и желание за живот може бавно да изчезват и цялостното ви здраве (физическо и психическо) може да бъде сериозно засегнато.

Психическо изтощение

Когато владеете чувствата си, страничен ефект е да опитвате да потиснете неприятните спомени. Защото спомените никога не може да бъдат забравени нарочно, което кара мозъка да работи по-трудно. Вашият мозък помни, че не трябва до води отчет за тези неприятни спомени, но в същото време пази спомена, за да може да го разпознава и да задейства „аварийната спирачка“ при необходимост.

Дебелеете

Храненето има пряка връзка с потискането на емоции. Храната може да ни накара да се чувстваме по-добре (макар и временно), което може да създаде потенциално катастрофален цикъл да се чувстваме зле. Защо? Защото храненето ни кара да се чувстваме краткосрочно по-добре, но с лошото усещане за преяждане идва и увеличаване на теглото.

Пропуски в паметта

Емоциите, свързани с нещо, което се е случило, помагат да помним по-добре. Когато потискаме емоция, по-трудно помним не само събитието, но също така и периода от време и събитията около него.

Високо кръвно

Учени от Станфордския университет са установили, че потискането на емоциите увеличава скоростта на сърдечно-съдовата дейност. Това е така, защото всякакъв вид стрес на ума или тялото ускорява дишането и ударите на сърцето, които пък имат пряко влияние върху кръвното налягане.

Храносмилателни проблеми

Когато сме неспокойни или притеснени, много от нас получават стомашни спазми или мускулни болки. По същия начин идват и други проблеми като язви, запек и киселини.

Проблеми със зъбите

Представете си някой, който се опитва да не се ядосва или стресира. Стиснатите зъби са може би най-типичното нещо, което идва на ум. И с право – изненадващо голям брой хора имат този навик. Това обаче може да бъде много вредно – похабява се емайла на зъбите и следват редица деформации на челюстите.

Бръчки

Прикриването на чувствата е трудна работа за лицето ни. Всякакъв вид отрицателна емоция, дошла от ядове или притеснения, причинява линии и бръчки на формата на лицето. Това може да стигне до там, че човек да прави бръчки, без дори да разбира.

Губим окситоцин

Окситоцинът, или „хормонът на любовта“, се освобождава, когато хората се прегръщат или общуват. Той помага за намаляване на стреса и кръвното налягане. Ако потискате емоциите си, много вероятно е да отблъснете близките си и де се лишите от този жизненоважен хормон.

Увреждане на темпоралния лоб

Темпоралният лоб е част от мозъка, свързана със слуха и даваща стабилност на вашите настроения. Ако потискате емоциите, вие пречите на работата на темпоралния лоб и следователно нарушавате естествения баланс, който той се опитва да ви даде. Това може за дълги периоди от време да предизвика хронично намаляване във функцията на темпоралния лоб.

В крайна сметка не е възможен нито вариантът с пълно потискане на емоциите, нито този, в който им се отдаваме напълно. Просто не забравяйте, че понякога е добре да изпуснем парата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори