10 вида храни, които влияят пряко на здравето ти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Похапвате често бекон и пиете много подсладени и газирани напитки? Ново изследване, направено в САЩ показва, че това е причина за голяма част от смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Ще кажете нищо ново, такива изследвания има доста. По-интересно в случая на настоящото изследване обаче е, че има „добри“ храни, които, ако не се консумират в достатъчно количество, засилват негативното въздействие на „лошите“ храни и увеличават смъртните случаи с 50%.

Сред „добрите“ храни от които обикновено не приемаме достатъчно количество, са ядките и семките, риби, богати на омега-3 мазнини, като сьомга и сардини например, плодове и зеленчуци, пълнозърнести хлябове и закуски. На другия полюс, при „лошите“ храни, трябва да споменем всичко съдържащо прекалено много сол, преработеното месо и най-вече бекон, колбаси и кренвирши, червеното месо и бургерите, както и подсладените напитки.

Изследването се базира на данните от американското министерство на здравеопазването, от които личи, че през 2012 над 700 000 души в страната са починали от заболяване на сърцето, инсулт или диабет. Това е съпоставено с национално проучване за хранителните навици на хората.

Изследването показва, че повечето хора не консумират препоръчаните количества от „добрите“ храни, но за сметка на това „лошите“ храни са ясна причина за 45% от споменатите смъртни случаи през 2012 г.

Тези данни може да изглеждат като позната атака срещу масовите храни, особено в американския начин на хранене. Те напомнят и на изводите направени от много други изследвания. За разлика от тях обаче, в новият анализ се стига по-дълбоко и се изследват редица конкретни храни, за да се установят ползите и вредите от тях.

Изследването е под ръководството на Рената Мича от университета Тафтс, а резултатите са публикувани в списанието Journal of American Medical Association.

Според Мича, конкретните изследвани храни са обособени в група, която има пряка връзка със заболяванията довели до смъртни случаи в САЩ. Изследването показва, че употребата на много сол води до повишаване на кръвното налягане, което предизвиква стрес за артериите и сърцето на човек. Колбасите, беконът и преработеното месо съдържат наситени мазнини, които повишават равнището на „лошия“ LDL холестерол. От друга страна консумирането на достатъчно ядки може да компенсира „лошите“ храни, защото те съдържат мазнини, които могат да подобрят равнището на холестерола в кръвта.

Изследването показва, че поемането на много сол е причина за 10% от смъртните случаи, консумирането на големи количества обработено месо е причина за 8% от смъртните случаи, а недостатъчното приемане на „добри“ храни, като ядки, плодове и зеленчуци и пълнозърнести закуски е причина за още 8% от смъртните случаи.

Авторите на изследването дават препоръка за количеството “добри“ храни, което трябва да консумираме за да има полза от тях, както и количеството „лоши“ храни, чиято консумация вреди.

„ДОБРИ“ храни:

  • Плодове – 3 средно големи плода на ден
  • Зеленчуци – 2 чаени чаши сготвени или 4 чаени чаши сурови зеленчуци на ден
  • Сурови ядки – 20 броя на ден
  • Пълнозърнест хляб – поне при две от храненията на ден
  • Не наситени мазнини – 11% от ежедневната нужда от калории. Най-често това може да стане чрез консумирането на растителни мазнини.
  • Риби – поне 240 грама седмично

„ЛОШИ“ храни:

  • Червено месо – не повече от една порция на седмица
  • Преработено месо (бекон, колбаси и пр.) – не се препоръчва консумация въобще
  • Подсладени напитки – не се препоръчва консумация въобще
  • Сол – не повече от 2 г. на ден (около 2/3 от чаена лъжичка)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори