100 червени обекта са изчезнали мистериозно през последните 70 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Едно възможно обяснение за изчезването на обектите е извънземна технология. Изследователите казват, че обектите от дълбокият космос могат да бъдат лазери, които извънземни цивилизации използват за комуникация в междузвездното пространство, или звезди, които извънземните покриват с огромни мегаструктури, така наречените сфери на Дайсън.

Обектите обаче, могат да бъдат и първото доказателство за „неуспешни свръхнови“: звезди, които се сриват директно в черни дупки, без никаква експлозия.

Откриването на тези изчезващи обекти става от проект, наречен „Изчезващи и появяващи се източници през века на наблюденията“ (VASCO), който анализира изображения на небето от направени записи още през 50-те години на миналия век. Проектът има за цел да открие обекти, които са се появили и след това изчезнали с течение на времето, като сравнява по-стари снимки с такива, направени днес.

По този начин международен екип от учени идентифицира около 100 обекта, които са изчезнали за кратки периоди от време, като някои от тях стават няколко хиляди пъти по-ярки, преди да изчезнат.

Астрономите публикуваха тези резултати в The Astronomical Journal и според тях, мистериозните обекти могат да бъдат знак за извънземна активност. Друго обяснение, което предполагат е, че обектите са звезди, които са преминали през никога не виждан процес на срутване в черна дупка без характерната експлозия на свръхнова.

„Намирането на действително изчезваща звезда – или звезда, която се появява от нищото – би било ценно откритие и със сигурност би включвало нови закони на астрофизиката, извън тази, която познаваме днес“, заявява в съобщение за медиите ръководителят на проекта Беатрис Вилароел.

Ако не е извънземна технология, това може да бъде първото доказателство за неуспешна свръхнова.

Старите изображения на небето използвани от изследователите от VASCO често идват от военни записи. Въз основа на сравнителната им работа те са идентифицирали 150 000 кандидат-обекти, които може би са изчезнали през последните няколко десетки години. Учените са изследвали 15% от тези данни досега, като са успели да определят 100 обекта, които със сигурност са изчезнали.

Ако изчезналите обекти нямат нищо общо с извънземен разум, учените смятат, че може би са открили първите доказателства за „неуспешна свръхнова“.

Обикновено експлозия на свръхнова се получава, след като в масивна звезда (тези с най-малко осем пъти по-голяма маса от масата на нашето Слънце) изчерпва водородното гориво. В този момент по-тежките елементи в сърцевината на звездата започват да се запалват. В крайна сметка сърцевината на звездата преминава през цялата периодична таблица, изгаряйки всички възможни елементи, докато достигне до желязото. Подпалващото се желязо отнема повече енергия, отколкото произвежда, така че звездата не може да изгради достатъчно вътрешно налягане, за да поддържа формата и размера си.

След като звездата загуби налягането от сърцевината си, тя се поддава на собствената си гравитация. Външните й слоеве се срутват и експлодират, извеждайки тежки метали в космоса. Останалото ядро на звездата се срива в черна дупка или неутронна звезда.

Теоретично, в случай на неуспешна супернова, умиращата звезда би прескочила експлозията, като се срине почти веднага в черна дупка. Това би могло да обясни изчезващите червени обекти.

Или отново да се върнем на възможността това да са извънземни. Вместо звезди, изследователите казват, че някои от тези изчезващи червени предмети – тези, които се появяват само веднъж в едно изображение – биха могли да бъдат лазери, които извънземните използват за комуникация в междузвездното пространство.

Алтернативно, обектите могат да бъдат и звезди, които обаче са „изчезнали“ за телескопа, защото извънземна цивилизация е изградила големи структури около тях, така наречените сфери на Дайсън, за да използва енергията на звездите.

„Нито едно от тези събития не показва никакви преки признаци за извънземен разум. Ние сме склонни повече да вярваме, че те са естествени събития, макар и донякъде крайни“, казва в съобщението съавторът на изследването, Мартин Лопес Коредойра.

Все пак изследователите на VASCO казват, че 100-те изчезнали обекта трябва да бъдат проучени допълнително. Междувременно те планират да пресеят снимки на около 125 000 подобни космически обекти, които може би са имали подобна съдба. Те също възнамеряват да отворят проекта за граждански групи и други учени, които да могат да проучват по-мистериозните изчезващи обекти, включително като използват изкуствен интелект за идентифицирането им.

Публикувано в списание Business Insider.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори