11 годишно дете стана най-добрия млад учен на Америка с умно изобретение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Гитанджали Рао, 11 – годишно момиче от Лон Трий, Колорадо е победителят в тазгодишното издание на конкурса за млади учени Discovery Education 3M Young Scientist Challenge. Тя изобрети сензор, който може да засича наличието на олово във водата по-добре от съществуващите досега традиционни методи.

Рао, чиято победа беше обявена на 17 октомври вечерта, се прибра вкъщи с чек за 25 хиляди долара за идеята, която била разработена преди около 5 месеца в отговор на текущата водна криза във Флинт, Мичиган.

„Идеята ми дойде като гледах родителите ми да проверяват нашата вода за наличие на олово“, обяснява седмокласничката пред Business Insider. „Казах си, Е, добре, на това не може много да се разчита, трябва да измисля нещо“.

Водата, съдържаща олово, е сериозен проблем за повече от 5300 водни цикъла в САЩ, според данни за 2016 г. Ако хората искат да проверят водата си, досега те трябваше да разчитат на два метода.

Те можеха или да използват тест ленти за олово, при които процесът е бърз, но резултатът не е особено прецизен, или да изпратят проба за анализ в лаборатория, което пък отнема много време и изисква скъпа апаратура, обяснява Рао. Тя решила да разработи по-умно и по-ефективно решение.

111tethys-rao-young-scientist-water-sensor

През цялото лято тя работила с учени от ЗМ върху специален сензор. Устройството, наречено от Рао Tethys (на древногръцката богиня на водата), използва въглеродни нанотръби, за да отчете наличието на олово. След това мобилно приложение визуализира резултата на мобилен телефон или друго устройство.

След като спечели конкурса, Рао се надява да доразвие функциите на изобретението си и евентуално да го продава на хора, живеещи в области, където замърсяването на водата е проблем.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори