3 – 4 чаши кафе на ден са полезни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Кафето е много полезна напитка. Последиците за здравето на хората, които пият 3 до 4 чаши кафе на ден, са по-скоро добри отколкото негативни. Нещо повече, те имат по-малък шанс за преждевременна смърт или сърдечни проблеми в сравнение с тези, които се въздържат да консумират черната напитка.

Това са заключенията от изследване, което стъпва на изводите от повече от 200 проучвания правени преди това във времето. Изводите са, че кафето намалява рисковете от диабет, чернодробни заболявания и някои видове рак.

Три или четири чаши кафе на ден е полезно, с изключение за бременните жени и за хората, които са предразположени към лесно чупене костите.

Групата изследователи от британския университет в Саутхемптън, водени от Робин Пуул, правят обобщаващо проучване стъпващо на изводите от над 200 предходни изследвания, както и на 17 клинични опита от цял свят.

„Хората пиещи кафе ежедневно имат положителни последици за здравето“, обобщава изводите от изследването Пуул в списание British Medical Journal. Той пояснява, че положителните ефекти за здравето се виждат при консумацията на три, максимум четири  чаши кафе на ден. При по-висока консумация изследователите не намират вреда за организма, но положителните ефекти се стопяват.

Пуул обяснява, че консумацията на кафе намалява риска за рак на простатата, на черния дроб и на кожата. Също така намалява риска от заболяване от диабет тип 2. Най-добър ефект обаче, кафето дава за предпазване от цироза.

Пуул пояснява, че тяхното изследване стъпва на многобройни предходни проучвания, като обобщава и потвърждава техните изводи, съобщава агенция Ройтерс.

Тагове:
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори