3 милиона долара за главата на руски хакер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Америка е готова да плати добри пари за информация за руснака Богачов, обвинен в киберпрестъпления.

По данни на полицията на САЩ младият човек е свързан с банда, която е създала и разпространила хакерски програми, заразили повече от един милион компютъра по цял свят.

Американските власти обещават щедрото възнаграждение на този, който разполага с информация за руския хакер. Съединените щати са готови да платят трите милиона долара за ценни сведения, които ще помогнат за задържането на Евгений Богачов.

Правоприлагащите органи заявяват, че търсеният млад човек има отношение към банда киберпрестъпници, базирани в Русия и Украйна, съобщава CNN. По предварителни оценки щетите на хакерите надвишават 100 млн. долара.

Наградата е обявена на брифинг за чуждестранни журналисти във Вашингтон от представители на Държавния департамент, правосъдното министерство на САЩ и ФБР, както и от Федералната прокуратура на щата Пенсилвания.

Те съобщили, че Богачов е поставен в списъка с киберпрестъпници, избягващи правосъдието. Наградата е установена в рамките на програмата за борба с международната организирана престъпност, създадена от Конгреса през 2013 година и намираща се под ръководството на Държавния департамент.

Американските власти твърдят, че Богачов и бандата му са използвали вредоносната програма Gameover Zeus. С нейна помощ те са прониквали в чужди персонални компютри и са похищавали информацията на потребителите, включително сведения за банкови сметки и кредитни карти, като са осъществявали парични преводи към собствени сметки.

Смята се, че руският специалист е известен в мрежата под няколко псевдонима, включително Lucky12345, Slavik и Pollingsoon. В създадената от него група са влизали граждани на Русия, Украйна и Великобритания. По данни на властите на САЩ в резултат на дейността на групата са пострадали няколко банки и малки бизнес предприятия в различни американски градове, както и индианците от щата Вашингтон, и дори полицейският участък в Масачузетс.

Според публикуваните съдебни документи пълното име на заподозрения е Евгений Михайлович Богачов, 30-годишен. Адресната му регистрация е в Анапа. В САЩ задочно са му предявени няколко обвинения, включително във финансови и компютърни измами, както и пране на пари, получени по престъпен път.

Възнаграждението, обявено за сведенията за Богачов, е най-голямото в историята, което ФБР и Държавният департамент са готови да заплатят за залавянето на предполагаемия киберпрестъпник.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори