7-те етапа на личностно развитие и израстване: Ти къде си?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Да познаваш етапите на личностното развитие е критично важно за по-нататъшното ти израстване, ако искаш да се развиваш като човек и да постигаш успех.

Повечето хора искат да постигат повече в живота си, но малцина са наясно, че изобщо има определени етапи в личностното развитие и е необходимо много време и усилена работа, за да се израства.

Когато става дума за личностно развитие, хората често мислят за постигане на краткосрочни цели, а в действителност става дума за процес, който никога не спира и се развива през целия човешки живот. Колкото повече знаеш – толкова по-добре. Основният принцип на израстването е придобиването на знания и умения и излизането от зоната на комфорт. Много е трудно, но си заслужава.

Въпреки че имаш много причини да се стремиш да се развиваш, основната е, че това развитие ще промени живота ти към по-добро. Личностното развитие изисква време и усилия, но ако си посветен на целта да ставаш по-добър ден след ден, в крайна сметка всичко се отплаща.

Израстването е дълъг процес, който се състои от определени фази и познанието на кой етап се намираш лично ти е критично важно, за да можеш да направиш следващата стъпка и да се изкачиш на следващото ниво.

Етап № 1: Себепознаване

Това е първата фаза, в която започваш да мислиш за силните си и слабите си страни, да анализираш себе си. Себепознаването ти помага да разбереш себе си по-добре, да научиш повече за нуждите си, както и да вземеш решението дали искаш да постигнеш повече или не.

Личностното развитие е невъзможно без себепознаване, защото трябва да си наясно накъде се движиш, за да можеш да подобриш уменията и познанието си.

Етап № 2: Сравнение

Веднъж опознал себе си, искаш да разбереш и другите, особено тези, които изглеждат по-добри от теб. Въпреки че всички знаем, че да сравняваме себе си с другите не е хубаво, това е стартовата точка, ако искаш да станеш по-добър.

Повечето от нас чувстват ревност, когато видят нечий успех. Ако искаш да разбереш каква е тайната, започва и сравнението. Всички хора са различни и в живота си ние получаваме различни възможности, но съществуват т.нар. меки умения, които ни помагат да постигаме успеха по-бързо.

Ако можеш да научиш нещо от другите и да работиш върху нови умения, това е страхотно. Но:
Ключът към успеха е да сравняваш себе си със себе си, за да анализираш победите и загубите. Когато знаеш кои са слабите ти места, можеш да работиш върху това и да станеш по-добър.

Етап № 3: Модификация

Ако искаш да хванеш бика за рогата и да започнеш да развиваш уменията си, се намираш в третата фаза от личностното си развитие. Когато започнеш да мислиш за промяна в живота си към по-добро чрез подобряване на знанията, именията и гледната си точка, тогава започва модификацията.

Няма никакво значение каква е причината за промяната. Дали си получил вдъхновение от някой милиардер или просто се бориш да подобриш живота си, фазата на модификацията ти дава право на опит за развитие и е важна стъпка в посока растеж.

Етап № 4: Приемане

Вече знаеш какво искаш да постигнеш в живота си. Вероятно си наясно и с това колко време и усилия трябва да вложиш, за да започне промяната към по-добро.

Знаеш слабостите си и си готов да ги приемеш. В крайна сметка никой не е перфектен и няма нужда да се обвиняваш за това, което си.

Себеприемането ти помага да цениш себе си, въпреки че може да се критикуваш.
Ако си наясно какво искаш да промениш, запретвай ръкавите.

Етап № 5: Планиране

Искаш да научиш чужда език? Или да започнеш да рисуваш? Няма значение какво си избрал, подреди целите по приоритет и планирай израстването.

  • Постави си краткосрочни и дългосрочни цели
  • Напиши плана
  • Започни да вписваш постиженията си

Планирането е важно в израстването, защото ти помага да се движиш в желаната посока и да анализираш постиженията си.

Етап № 6: Постигане на потенциала

Израстването изисква много работа, но също и борба със съмненията и страха. Когато излезеш от зоната си на комфорт, постигаш потенциала си.

За да израстваш, трябва да оценяваш себе си. Дай шанс на всичко, което ти е интересно, дори да те е страх от провал. Не можеш да знаеш какъв е талантът ти, ако не опиташ. Имай предвид обаче, че ти трябва търпение, защото израстването е невъзможно, ако си притиснат от времето.

Етап № 7: Израстването

Ако си преминал през всички фази на личностното развитие, започва израстването ти като човек, имаш цели, планове и желание да продължиш развитието.

Тази фаза е продължителна, защото личностното израстване няма времеви рамки. Както се казва „небето е единственият лимит“ и никога не можеш да го стигнеш, както и да знаеш всичко.

Ако израстването е високо в списъка с твоите приоритети, никога не се предавай и продължавай да постигаш още и още. В крайна сметка личностното развитие е вечен процес, който ти помага да не изпускаш баланса между работа и личен живот и да бъдеш по-щастлив човек, без значение какви трудности срещаш.

„Когато се фокусираш върху това да бъдеш най-добрия човек, който можеш да бъдеш, привличаш възможно най-добрия живот, любов и възможности към себе си“ – Джърмани Кент.

Автор: Хю Бюлак, блогър и писател, който допринася за съдържанието на много сайтове в англоезичното интернет пространство.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вдъхновение

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори