Уендицератопс – новият трирог динозавър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Danielle Dufault
Димитър Димитров

В Канада е открит нов вид динозавър със странни и красиви рога и щитове по лицето. „През последните 10 години откриваме повече рогати динозаври, от която и да било друга група древни зверове“, казва Дейвид Евънс (David Evans), палеонтолог в Кралския музей в Онтарио (Royal Ontario Museum). Изследването е публикувано вчера. „Броят на новите видове се е удвоил през последните 15 години.“

Миналият месец беше Regaliceratops peterhewsi, познат като Hellboy (от известния комикс), защото притежава малки рогчета над очите си, приличащи на тези на анимационния герой. Сега е Wendiceratops pinhornensis, познат като Уенди (Wendy) – на името на легендарната изследователка на фосили Уенди Слобода (Wendy Sloboda).

Подобно на другите цератопси, Уенди имал голямо, 6-метрово тяло и три рога на лицето. Втората защита на лицето се състояла от здрав, подобен на яка, щит от кости. Приблизителната му възраст е 79 милиона години, а носовият му рог е бил доста голям в сравнение с други динозаври от това семейство.

„Рогатите динозаври били социални животни“, добавя Евънс, посочвайки, че много от фосилите, които притежава музея, са открити на места, където имало струпване на кости от много различни индивиди. В момента, скелетът на Уенди е изложен в музея. Това всъщност не е един динозавър, а сглобка от 200 различни кости, принадлежащи на поне 4 индивида, открити на едно място.

Това че Уендицератопсите са живели на стада, означава че индивидите са били обект на социален натиск – борба за създаване на поколение и битки със съперници. Това са задачи, за които рогата са били доста полезни. Евънс сравнява цератопсите с елените.

„Ако погледнете едно семейство елени, ще видите, че телата им са приблизително еднакви, а големите разлики идват от формата на рогата“, обяснява той. „Рогата не се използват за ловуване или летене и затова формата не е ограничена от функцията.“

Евънс смята също, че откритията тепърва предстоят. „Със сигурност има още много за откриване. Намираме се в Златния век на откриването на динозаври в Канада и все още не сме стигнали връхната точка.“

The Epoch Times

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори