Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците ще крият безпилотни апарати в океана

17 януари 2013 г. в 10:17
Последно: 18 януари 2013 г. в 00:30

Агенцията по перспективни отбранителни научноизследователски разработки на САЩ (DARPA) работи над необичайно решение по съкращаване на разходите за доставка и разгръщане на материално-техническо осигуряване в зоната на конфликти. Военните планират да поставят на дъното на морето тайници с необходимото оборудване, което при необходимост да може да изплува на повърхността и да се използва от идващите сили.

Подчертава се, че не става дума за оръжие, а за средства за връзка и разузнаване, затова такива капсули няма да представляват заплаха за екологията или да нарушават международните конвенции.

Историята на организирането на подобни тайници не е нова. Открай време армията и флотът са ги поставяли на стратегически места за бъдещо използване. И до днес американските военни съхраняват необходимите средства за осигуряване в приятелски страни, разположени в зони на възможни конфликти.

Новата идея се заключава в това, че херметичните капсули ще могат тайно да бъдат оставени дълбоко под водата, а тяхното изплуване и разгръщане ще се осъществява в автоматичен режим по сигнал от щаба.

Главните обекти, което се предполага, че ще се крият на дъното, ще станат безпилотни летателни апарати, които в случай на необходимост ще изскачат в небето директно от водата. Освен това в тайниците ще се залагат средства за оперативно разгръщане на мрежи за връзка. Сега доставката и настройката на такова оборудване в някои отдалечени краища на света може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Голямата дълбочина трябва да стане гаранция на това, че секретното хранилище няма да бъде открито и никой няма да може да се възползва от съдържанието му.

Сега специалистите на DARPA изучават опита в областта на полагане на дълбоководни телекомуникации и проучване на нефт. Този опит трябва да послужи на създателите на подводни тайници.

„Ние предлагаме алтернативен път за реализиране на задачите по доставка на оборудване, който не изисква задействане на кораби и авиация – казва мениджърът на програмата Анди Кун. – В такъв случай няма да ни се налага да разработваме технологии за по-сложни безпилотни системи с голям радиус на действие.”

Категории на статията:
Технологии