Лечебни чипове, имплантирани във войници?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

контрол над съзнанието
Димитър Димитров

Всяка година военно-технологичната агенция представя изумителни проекти, идеите за които сякаш са взети от научнофантастичните филми. Най-новият проект на агенцията продължава традицията – имплантиране на лечебни чипове, които да подпомагат тялото и ума на войника.

Целта на програмата, наречена ElectRX, е разработването на миниатюрни чипове, които да се инжектират чрез игла във войниците. Тези чипове ще служат като пейсмейкър за нервната система. Чрез прецизно стимулиране на правилните нервни окончания с електромагнитни сигнали тези импланти ще са способни да третират болезнени и хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит и психически проблеми.

Проектът е получил финансиране от 78 млн. долара като част от Програмата за изследване на мозъка чрез иновативни невротехнологии (BRAIN).

„Вместо да разчитаме само на лекарства, ние виждаме бъдеще, в което една цялостна затворена система ще работи като малък, интелигентен пейсмейкър“, казва Дъг Уебър (Doug Weber), който е програмен мениджър в DARPA. „Постоянно ще прави преценка на условията и ще предоставя нервни стимулации, подпомагащи функцията на органите.“

Въпреки че сега фокусът на DARPA е върху лекуването на физически проблеми, в бъдеще от агенцията смятат да разработят и „психически“ чипове за лечението на заболявания като посттравматични стресови разстройства.

Устройства, които лекуват чрез електрически импулси, вече се употребяват в някои болници, но изследователите на DARPA ги смятат за прекалено големи и според тях това създава редица проблеми. Поставянето на устройство с размерите на тесте карти в човешкото тяло често води до усложнения, а и прецизността им невинаги е на ниво. ElectRX би трябвало да реши и двата проблема.

В случая прецизност означава персонализиране. Военните отдавна се интересуват от свръхперсонализираната медицина. Например правени са опити за създаване на технология, чрез която да се принтират заместващи тъкани на самото бойно поле. Разработвани са и 3D принтирани храни, съдържащи коктейл от витамини, различни за всеки отделен човек.

Motherboard

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори