Тайните на мистериозната совалка X-37В

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© U. S. Air Force
Антония Михайлова

Експерти от САЩ са назовали възможните цели на американския суборбитален многоцелеви самолет разузнавач Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle или OTV).

Мисията на минисовалката, създадена за военните с участието на НАСА, ще навърти една година на 20 май, съобщава Space.com, цитиран от Lenta.ru.

Сайтът се е обърнал към експерти, които са единодушни, че мини совалката е предназначена за отработване на унищожаването на космически спътници, а една от целите ѝ се явява икономическата ефективност на подобни действия в сравнение с ракетните средства за ликвидация.

ВВС на САЩ първоначално криеше всички цели на полета на Boeing X-37. Официално се съобщаваше само, че на минисовалката се изпитва йонен ракетен двигател, а също и влиянието на космическите условия върху перспективни материали в рамките на проекта METIS (Materials Exposure and Technology Innovation in Space).

На 20 май 2015 година американска ракета Atlas V (с руски двигатели) изведе на земна орбита Boeing X-37, който напомня на совалките от серията Space Shuttle, от космодрума Ванденберг. Тогава носителят пусна в Космоса 10 наноспътника CubeSat, сред които и апарата LightSail на слънчеви платна на Планетното общество на САЩ.

Boeing X-37 е способен да излиза на орбита и да се приземява по същата схема, както и апаратите от серията Space Shuttle. Дължината на многоцелевия орбитален апарат е 8,83 метра, което е четири пъти по-малко, отколкото на совалките, а размахът на крилата му е 4,6 метра.

Работата над създаването на X-37 е започнала през 1999 година със съвместни усилия на НАСА и компанията Boeing. Смяташе се, че той ще се използва за ремонт на околоземни спътници на височина до 700 километра. Но през 2004 година програмата беше засекретена и предадена на Агенцията по отбранителни научноизследователски разработки на САЩ (DARPA). Оттогава бюджетът, свързан с Boeing X-37, е засекретен.

Смята се, че ВВС на САЩ разполагат с два Boeing X-37, които в периода от 2010 до 2012 година са извършили три успешни полета. Най-дългият от тях, започнал през декември 2012 година, е продължил 675 дни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори