Кафето намалява риска от рак на черния дроб
Изследователски колектив от университетите в Единбург и Саутхемптън твърди, че колкото повече кафе пиете, толкова по-малка е вероятността да развиете рак на черния дроб. Учените са анализирали данните от 26 изследвания в които са били обхванати 2.25 милиона души. Заключението им е, че хората пиещи по една чаша кафе на ден намаляват риска да заболеят от чернодробен рак с 20%, тези които пият по 2 чаши кафе на ден намаляват риска с 30%, а консумиращите по три чаши с цели 50%. При проучването се доказва, че и употребата на кафе без кофеин също оказва влияние и намалява риска от рак на черния дроб, но учените не определят по-точни проценти.
Ръководителят на екипа д-р Оливър Кенеди казва пред вестник The Guardian, че кафето е известно с редица положителни за здравето ефекти – успокоява болка, има потенциал да намали риска от сърдечна атака, а сега се доказва и ефектът на намаления риск от рак на черния дроб. Според него, проучването показва, че лекарите спокойно могат да използват кафето за превенция на рака на черния дроб. Това е стъпка, която лесно може да бъде приложена в ежедневието на хората, при това не е скъпа. Това важи и за кафето без кофеин, което означава, че от тази превенция могат да се възползват и хора, които не трябва да консумират кофеин.
Според изследването, много е вероятно кафето да влияе благотворно и при хронични заболявания на черния дроб.
Все пак учените предупреждават, че тези изводи от изследването не означават да се повиши рязко употребата на кафе. Има редица рискове от прекомерната употреба на кафе и не е известно до какво може да доведе постоянната консумация на големи дози кафе дългосрочно.