Безглутеновата диета носи рискове за сърцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Хората страдащи от цьолиакия трябва да следват стриктно строга безглутенова диета, защото консумирането на протеините от пшеницата, ръжта и ечемика може да предизвика сериозни здравословни проблеми при тях.

Много други хора обаче, целейки да редуцират телесното си тегло залагат на безглутенова диета, като се надяват така да потребяват по-малко калории и да отслабнат.

Най-ново изследване, публикувано в  British Medical Journal обаче показва, че ограничаването на глутена при здрави хора може да е доста опасно.

Учените от Massachusetts General Hospital и от Училището по медицина в Харвард (Harvard Medical School) доказват, че отказът от консумирането на глутен практически спира приема на пълнозърнести храни, които са полезни и ограничават редица заболявания на сърцето.

За целите на проучването, лекарите са анализирали данни на 64 714 жени и 45 303 мъже, които не са имали коронарна болест на сърцето. Те са попълвали детайлен въпросник за начина им на хранене от 1986 г. и са го обновявали на всеки 4 години до 2010.

Учените не са намерили никаква сериозна връзка между приемането на глутен и риска от сърдечно заболяване. Те обаче са открили, че хората ограничаващи приемането на глутен при хранене значително намаляват приемането и на пълнозърнести храни, което може да се свърже с вредни последици за сърцето.

Наред с това учените са установили, че диетата без глутен не е успешна за намаляване на теглото, макар все още да е доста популярна. Хората болни от цьолиакиа не са се увеличили, докато тези хранещи се без глутен са увеличили броя си три пъти през последните десетина години.

Предстоят още изследвания за да може с по-голяма точност да се направи връзката между глутена и сърдечно-съдовите заболявания, съобщават от изследователския екип.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментари

  • Нормално, глупеновата диета е като всички модни западногейски „мъдрости“ – медитиране, вегетарианство, раждане у дома или вода, ядене на фураж, печене на слънчева радиация, хомеопатия-психопатия и т.н., и т.н. знайни и незнайни циганщини на тарикати лапащи милиарди на гърба на потъналата в простотия Тълпа…
    Тълпа, която не само НЕ иска да се образова, но агресивно отстоява чалга и футболните си „ценности“. Заслужава съдбата си.
    Жалко за нещастното малцинство от умни хора, което няма как да не изгори покрай общия адски огън 🙁

    Доктор 5 май 2017 11:08 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори