Мистериозните бързи радио-избухвания вече може да се засичат в реално време

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Една от най-големите загадки в астрономията може да бъде разгадана благодарение на нова система, включваща изкуствен интелект (AI), която може да открие мистериозните „бързи радио изблици“ (FRB от англ. Fast Radio Bursts бел. ред.) в реално време.

Бързите радио-избухвания са ярки импулси на радиоизлъчване с продължителност само няколко милисекунди, за които се смята, че произхождат от далечни галактики.

Източникът на тези емисии все още не е ясен – а някои предполагат, че те биха могли да бъдат от извънземни технологично развити цивилизации.

Теориите варират от силно намагнетизирани неутронни звезди, взривени от газови потоци от близка свръхмасивна черна дупка до подписите на технология, разработена от напреднала цивилизация.

Уел Фара, учен от университета Суинбърн, разработи FRB система, която може да забележи изблиците в реално време, използвайки AI и машинно обучение.

Системата на Фара доказа ефективността си и вече е определила пет изблици – включително един от най-силно енергийните открити досега, както и най-широкият откриван досега.

Резултатите му са публикувани в Месечните известия на Кралското астрономическо дружество, (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Уел Фара обучава компютъра на място в радио обсерваторията Молонгло, близо до Канбера, за да разпознае знаците и подписите на FRB и незабавно да заснеме най-подробните им характеристики, виждани до момента.

Избухванията бяха открити в рамките на секунди след пристигането им в радиолокационния телескоп Молонгло, произвеждайки висококачествени данни, които позволяват на изследователите от Суинбърн да проучат точно структурата им и да съберат данни за произхода им.

„Увлекателно е да се открие, че сигнал, който е пътувал от средата на Вселената, достигайки до нашия телескоп след няколко милиарда години, има сложна структура, като върхове, разделени един от друг на по-малко от милисекунда“, казва Фара.

Друг от учените от проекта Molonglo, д-р Крис Флин казва:
„Уел е използвал машинно обучение в нашия високоефективен изчислителен клъстер, за да открие и отдели FRB от милиони други радио събития и шумове, като мобилни телефони, гръмотевични бури и сигнали от Слънцето и от пулсари.

Системата на Фара дава нови надежди да се открие произхода на FRB и да се реши една от големите съвременни загадки на астрономията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори