Повтарящите се бързи радио избухвания дават надежди за извънземен живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи хванаха нови сигнали от мистериозен изблик на бързи радио избухвания (FRB) от космоса, които се повтарят в редовен модел, продължаващ повече от 100 дни.

Изследователи от обсерваторията на Jodrell Bank в Макълсфийлд забелязват избухването на радио сигнал (FRB 121102), който се повтаря по образец с продължителност 90 дни, последвано от безшумен период от 67 дни.

Този месец други телескопи откриха нови изблици от същото местоположение – и те са също по график, съобщава изданието Science Alert.

Астрономите призовават обсерваториите да наблюдават местоположението, за да видят дали следва прогнозния модел, което би означавало, че избухванията трябва да спрат по-късно този месец или в началото на септември.

Бързите радио избухвания (FRB) са ярки импулси на радио излъчване траещо милисекунди, но излъчващи невероятно количество енергия, даващо възможност да бъдат засечени от телескопи на Земята.

Теориите за това, което причинява избухванията, варират от силно магнетизирани неутронни звезди, взривени от близка свръхмасивна черна дупка, до подписите на технология, разработена от напреднали цивилизации.

Друг екип от Института за радиоастрономия „Макс Планк“ в Бон, Германия, откри избухвания между 2017 г. и юни 2020 г. и прогнозира модел, продължил 161 дни, се казва в статия, качена на сървъра за предварително отпечатване arXiv.

Изследователи, ръководени от Пей Уанг от Китайската национална обсерватория по астрономия, наблюдават местоположението на 121102 FRB между март и юли.

На 17 август екипът открива 12 избухвания от мястото. Уанг и неговият екип написаха: „С този предполагаем период прогнозната дата на изключване е между 31 август и 9 септември 2020 г.

„Алтернативно, ако източникът е постоянно включен след планираното време за изключване, това предполага, че предполагаемият модел на източника не е реален или еволюира. Насърчаваме повече усилия за проследяване на мониторинга и от други радио наблюдения. „

По-рано тази година изследователи от Jodrell Bank анализираха „бързо радио избухване“ или FRB и откриха цикличен модел с продължителност 157 дни.

Анализирайки 32 изблици, изследователите забелязват прозорец с продължителност приблизително 90 дни, последван от безшумен период от 67 дни.

Наличието на повтарящ се модел може да означава, че мощните изблици са свързани с орбиталното движение на масивна звезда, неутронна звезда или черна дупка.

Д-р Каустуб Райваде от Университета в Манчестър, който ръководи изследванията през юли, казва: „Това е вълнуващ резултат, тъй като това е само втората система, в която вярваме, че виждаме тази модулация в разрушителна активност. Откриването на периодичност осигурява ограничение за възможностите на произход на радио изблиците“.

Съществуването на FRB беше открито едва през 2007 г. и първоначално се смяташе, че са еднократни събития, свързани с катаклизъм, като избухнала звезда.

Тази картина частично се промени, след като бе засечено FRB 121102, първоначално открито с радиотелескопа Arecibo в Пуерто Рико на 2 ноември 2012 г. След това, този радио взрив беше засечен да се повтаря през 2016 г.

Засичането на бързите радиовзривове дава нови поводи за оптимизъм на хората, които се занимават с търсенето на извънземен разум или SETI. Един от основните принципи на SETI е, че някъде другаде във Вселената технологично напредналият живот би могъл да осъзнае, точно както ние хората, че радиовълните са чудесен начин за изпращане на информация на дълги разстояния.

Така учените от SETI търсят проблясъци на радиовълни, надявайки се да идват от далечни цивилизации.

„Голяма част от инструментариума, необходим за изучаване на тези сигнали, е много подобен, ако искате да изучавате неутронни звезди или извънземни“, казва Матю Байлес, астроном от Австралия. „Това прави ловците на извънземни и учените анализиращи FRB естествени сътрудници.“

Всъщност наскоро стартира нов проект в сътрудничество между учени от SETI и изследващи Бързи радио-избухвания. Проектът ще вземе данни, събрани от телескопа Parkes, и ще ги изпрати до две отделни компютърни програми: Едната ще търси естествените източници на бързи радио изблици, а другата на извънземни сигнали. Учените очакват да научат нещо интересно от тези проблясъци на светлината.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори