Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА: Руският космонавт Гребенкин ще се върне на Земята с Crew Dragon

12 октомври 2024 г. в 20:18
Последно: 12 октомври 2024 г. в 20:19

Ураганът „Милтън“, бушуващ край бреговете на Флорида, продължава да променя графика на космическите мисии.

Поради лошо време европейската сонда Europa Clipper не може да стартира от „Кейп Канаверал“, а откачването на космическия кораб Crew Dragon от Международната космическа станция е отложено за трети път, заради неблагоприятни условия в зоната на приземяване.

Според НАСА пилотираният космически кораб Crew Dragon се очаква да излети от МКС в неделя, 13 октомври.

Причината за поредното отлагане бяха метеорологичните условия и възможните последици от урагана „Милтън“ край бреговете на Флорида, където трябваше да се приземи корабът. Времето за разкачване остана същото – 10:05 московско време.

Въпреки това е възможно да има допълнителни забавяния. От агенцията уточняват, че продължават да следят текущата обстановка.

Досега завръщането на Crew Dragon на Земята беше отложено два пъти: първо отпътуването на кораба от МКС беше насрочено за 7 октомври, след това отложено за 8 октомври и след това за 10 октомври.

Очаква се корабът да прибере екипажа на Crew-8, който включва трима астронавти на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат и Жанет Епс и космонавта на Роскосмос Александър Гребенкин.

Те пристигнаха на МКС през март 2024 г. За Гребенкин това беше първият космически полет в кариерата му.

Категории на статията:
Орбита