Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Астрономите получиха ново изображение на мъглявината Розета

14 октомври 2024 г. в 10:20
Последно: 14 октомври 2024 г. в 10:20

Новото изображение на мъглявината Розета е направено с помощта на 570-мегапикселова камера DECam, инсталирана на 4-метровия телескоп Victora Blanco в Междуамериканската обсерватория Cerro-Tololo в Чили.

Тази емисионна мъглявина се намира в галактиката Млечен път на разстояние 5000 светлинни години от Земята, пише Live Science.

Мъглявината Розетка е специален обект. Ширината ѝ е 130 световни години, което означава, че е 5 пъти по-голяма от мъглявината Орион. Това е най-близкият регион до нас с формиране на нови звезди.

Розета е 4 пъти по-далеч от мъглявината Орион.

В нея има хиляди звезди, голямо количество междузвезден газ и прах.

Удивителните ярки цветове на мъглявините се дължат на ултравиолетовото лъчение, идващо от масивните звезди.

На снимките можете да видите йонизиран кислород, който има нюанси на жълти и златисти цветя, йонизиран водород, представен от червено цвете, а също и йонизиран силиций, видим в розово цвете.

В центъра на изображението стои синкав клъстер от млади масивни звезди, наречени NGC 2244, които създават голяма кухина в околния газ чрез своето излъчване.

Този звезден куп се е формирал преди приблизително 2 милиона години, след като газовете в мъглявините са се слели, държани заедно от гравитацията. Така в центъра на мъглявината се образува огромно светещо „око“.

В кухините могат да се видят стълбове прах, които астрономите сравняват с хоботите на слонове. Тези структури отбелязват прехода от йонизиран водород близо до горещи млади звезди към по-студен водород извън този регион.

Структурите имат форма на хобот, тъй като когато подобната на черупка кухина се разшири до регионите на звездния куп, кълбата от по-студен газ се съпротивляват на това разширение.

Мъглявината Розета, според астрономите, ще изчезне в бъдеще. Причината е, че приблизително след 10 милиона години излъчването на горещите млади звезди разпръсква мъглявината.

Категории на статията:
Вселена Наука