Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересна находка от XVII в. откриха археолози в Дувър

14 октомври 2024 г. в 20:35
Последно: 14 октомври 2024 г. в 17:35

Екип от Кентърбърийския археологически тръст откри останките от древен пъб при разкопки в Дувър.

Намерени са артефакти, които показват, че преди векове тук е имало питейно заведение. Специални кани и немско вино показват, че находките датират приблизително от XVI-XVII век.

Разкопките са започнали в района на Bench Street през април, където е трябвало да бъде построен съвременен център за изкуства и развитие.

След разрушаването на сградите и разчистването на терена, археолозите проучили интересна находка.

Експертите са очаквали да открият артефакти или от Средновековието, или от римската и англосаксонската епоха.

Но са се натъкнали на място, на което умишлено са били изхвърлени стотици глинени лули за тютюн, немски бутилки за вино и така наречените кани Bellarmine.

Последните са произведени на брега на Рейн през XVI-XVII век и се отличават с изображението на брадато лице върху „гърлото“ на съда.

Учените смятат, че по-голямата част от откритата керамика е донесена в Дувър от Германия заедно с виното. Имайки предвид количеството алкохол, може да се твърди, че на мястото е имало питейно заведение.

Находките ще допълнят колекцията на музея в Дувър, където вече се съхраняват много от артефактите, открити там, като лодка от бронзовата епоха и средновековно въртящо се колело.

Категории на статията:
Археология