Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо разкачването на Crew Dragon от МКС бе отложено за пореден път?

18 октомври 2024 г. в 12:00
Последно: 18 октомври 2024 г. в 11:07

Екипажът на Crew-8, който включва руския космонавт Александър Гребенкин, ще трябва да остане на борда на Международната космическа станция още няколко дни.

Разкачването на кораба Crew Dragon беше отложено за 20 октомври, тъй като метеорологичните условия в зоната му за приземяване продължават да са неблагоприятни.

Това не е първият път, когато „СпейсЕкс“ и НАСА отлагат връщането на космическия кораб Crew Dragon от МКС на Земята. Причината за това са лошите метеорологични условия, които биха могли да попречат на спускаемия апарат да се приземи безопасно край бреговете на Флорида. Почти две седмици времето там е лошо.

Първоначалната дата беше на 13 октомври, тя бе сменена на 14 октомври. Още тогава обаче агенцията обясни, че разкачването зависи от редица фактори, включително готовността на спасителните екипи. В крайна сметка НАСА реши да отложи завръщането на Crew Dragon.

Сега е планирано корабът да се откачи от МКС в неделя – 20 октомври, разбира се, ако метеорологичните условия го позволят.

Очаква се на Земята да се върнат астронавтите от НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат и Жанет Епс, както и руският космонавт Александър Гребенкин.

Екипажът на Crew-8 завършва своята 7-месечна мисия на борда на космическата станция, докато останалите астронавти пристигнаха на МКС сравнително наскоро.

Завръщането на екипажа на Crew-9 на Земята заедно с „пътниците“ на Starliner е планирано за февруари 2025 г. В същото време в орбита ще пристигнат нови членове на експедицията: Ан Макклейн, Никол Айерс, Кирил Песков и Такуя Ониши, членове на Crew-10.

Категории на статията:
Слънчева система