Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отбелязаха Деня на благодарността в Космоса: Пуйка и омар на МКС

28 ноември 2025 г. в 07:36
Последно: 28 ноември 2025 г. в 07:36

Денят на благодарността тази година се празнува и в орбита – с пушена сьомга, пуйка и дори руски сос от червени боровинки.

Докато семействата в Съединените щати се събраха около трапезата у дома, една празнична вечеря се проведе далеч над Земята.

Астронавтите на Международната космическа станция, която обикаля на около 400 км височина, също отбелязаха празника, пише Interesting Engineering.

„Това ми е вторият Ден на благодарността в Космоса, така че силно го препоръчвам,“ каза астронавтът на НАСА Майк Финке в изпратено видео от станцията.

Празнично меню в орбита

НАСА изпрати специална „Holiday Bulk Overwrapped Bag“ (BOB) с последната товарна мисия, за да осигури пълноценно празнично преживяване на екипажа.

Тя съдържа миди, стриди, рачешко месо, пъдпъдък и пушена сьомга. Астронавтът Зена Кардман сподели, че наземните екипи са се погрижили внимателно за храната.

На борда присъстваха и традиционни ястия за Деня на благодарността – пуйка и картофено пюре, опаковани така, че да се избегне разпиляването на трохи в безтегловност.

„Имаме дори омар, което е невероятно. Мисля, че ни очаква наистина, наистина вкусно хапване,“ добави Кардман.

Финке показа и консерва със сос от червени боровинки, изпратена от руската космическа агенция.

„Страхотно е да го имаме тук, защото това е една от любимите ми части от вечерята,“ отбеляза той. Финке призна, че празникът в Космоса носи емоционална тежест.

„Разбира се, че ще ми липсва семейството ми. Но съм тук с моето космическо семейство, и това е страхотно.“

Пълен дом на МКС

Празничната трапеза бе споделена от разнообразен международен екип.

Кардман, Финке и астронавтът на НАСА Джони Ким вечеряха в компанията на трима руски космонавти и астронавта на Японската агенция за аерокосмически изследвания Кимия Юи. Юи подчерта важността на културното уважение в станцията.

„В Япония нямаме Ден на благодарността, но тук, на МКС, всички уважават културата на другия,“ посочи той.

Групата тъкмо увеличи броя си точно за празника.

Астронавтът на НАСА Крис Уилямс и двама руски космонавти пристигнаха сутринта в четвъртък с кораба „Союз МС-28“, изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан в 4:27 ч. EST.

Космическият кораб се скачи след тричасов полет, а екипажът влезе в станцията около 10:10 ч., увеличавайки общия брой до 10 души.

Храната играе важна роля не само за поддържане на физическото здраве на астронавтите, но и за тяхната психологическа устойчивост.

Марк Маркет, директор на музея на фондацията U.S. Space Walk of Fame, каза, че празничните ястия помагат на астронавтите да останат емоционално стабилни.

„Добрата стара комфортна храна – това е, което Денят на благодарността означава в Космоса,“ сподели той.

Познатите ястия „носят усещане за човечност“ и подпомагат психичното благополучие по време на дълги мисии.

Дори в микрогравитация Денят на благодарността остава това, което винаги е бил – момент за пауза, споделяне и усещане за свързаност.

Категории на статията:
Наука Орбита