Аборигени са строили каменни къщи преди 9000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Археолози откриха руини от най-древните сгради в Австралия – каменните основи с кръгла форма в западната част на страната вероятно са от домове, построени от аборигени преди повече от 9000 години, предаде Франс прес.

Преди няколко години археолози от университета на Западна Австралия попаднали на въпросните каменни основи при разкопки на остров Роузмари, който е част от архипелага Дампир. Едва скорошно датиране обаче позволило да се установи, че става въпрос за руини от най-древните сгради в страната.

Разкопките на остров Роузмари дадоха възможност да се открият най-древните сгради в Австралия, които датират отпреди 8000-9000 години

– заяви Джо Макдоналд от екипа. –

Откритието е с голямо значение не само за науката, но и за местните аборигени, защото ще им позволи да увеличат познанията си за културното си наследство. Домовете вероятно са имали покриви от кожи или растения.

Археолозите констатирали, че аборигени обитавали острова преди и по време на ледниковата епоха. След покачването на океанското ниво те били принудени да мигрират от долини по крайбрежието към райони с по-голяма надморска височина.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори