Алтайска мумия ще се показва с отчитане на лунните фази

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Служителите на националния музей Анохин в Република Алтай са съставили график на показването на принцеса Укок. Посетителите ще могат да виждат мумията в сряда и неделя, съобщава РИА Новости, като цитира сайта на организацията.

„Графикът е съставен с отчитане на фазата новолуние. Мумията ще се демонстрира пред посетителите в сряда и неделя четири-пет пъти в месеца от 10:00 до 13:00 часа местно време. Графикът е съставен до края на годината“, се казва в съобщението.

Този график е съставен с отчитане на традициите и обичаите на алтайския народ, пояснява РИА Новости.

Според поверията благоприятни се смятат дните на новата луна – от 3-тия до 15-ия ден от лунния месец. Времето, в което Луната старее, се смята за неблагоприятно, особено последните – така наречените дни на черната Луна (дни на Хеката).

По-рано специалистите на Всеросийския научноизследователски институт за лекарствени и ароматни растения са изследвали мумията на прочутата принцеса Укок и са разрешили покривалото на саркофага да се сваля за три часа на ден, за да може не само важни гости, но и обикновени посетители да видят експоната.

Коренните жители смятат мумията за своя прародителка. Периодично в републиката се активира движение за нейното погребване. Алтайците смятат, че стихийните бедствия – земетресения, наводнения и градушки – се случват в региона поради това, че алтайската принцеса все още не е погребана.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори