Екстракт от черници може да помогне в борбата със затлъстяването

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени от Китайската академия на науките заявиха, че в борбата със затлъстяването може да се използва съставка в черниците, която активира кафявите мазнини, предаде ЮПИ.

Съставката, известна като рутин, притежава свойства, които намаляват телесното тегло. Учените са на мнение, че тя може да помогне в борбата не само със затлъстяването, но и със свързаните с него заболявания.

Благотворният ефект от рутина върху кафявата мастна тъкан и подобряването на метаболизма предизвиква значим интерес, що се отнася до създаване на потенциално лечение срещу затлъстяване. Желателно е в борбата със затлъстяването и свързаните с него болести да се откриват активиращи ефикасно кафявите мазнини вещества.

– заяви Цзин Ванчжу.

За разлика от белите мазнини, кафявите горят калории и генерират топлина.

Учените изследвали ефекта от кафявите мазнини, като използвали генетично затлъстели мишки и техни посестрими, на които давали голямо количество мазнини, за да затлъстеят. Те добавили рутин в питейната вода на двете групи гризачи.

Подобрена глюкозна хомеостаза била констатирана и в едната, и в другата група. Учените заключили, че рутинът подобрява метаболитните функции у мишките, и са уверени, че сходен подход може да бъде използван в борбата със затлъстяването у хората.

Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори