Затлъстяването уврежда мозъка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново изследване навежда на мисълта, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да отключат преждевременно стареене на мозъка у хора на средна възраст, съобщи ЮПИ.

Учените се поинтересували как прекомерното телесно тегло влияе върху бялото вещество в мозъка, което улеснява комуникацията между отделните мозъчни зони. Известно е, че то се свива с възрастта. Изследването обаче установило, че бялото вещество в мозъка на 50-годишен индивид, който е с наднормено тегло или затлъстял, е сравнимо с това на 60-годишен със слаба фигура.

Затлъстяването е свързано с много биологични процеси, които се наблюдават при нормално стареене – заяви ръководителката на изследването Лиса Ронан от Кембриджкия университет в Англия. – Затова предположихме, че може да е в основата на наблюдавани в мозъка ефекти от стареенето.

Ронан предупреди, че е твърде рано да се каже какво точно означава това.

Все пак възможно е наднорменото тегло да увеличава риска от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и деменция, каза тя.

Изследването не е доказало, че затлъстяването предизвиква преждевременно стареене на мозъка. Ронан уточни, че няма разлика между когнитивните способности на хора, които са с наднормено тегло или затлъстели, и онези, които са със слаба фигура.

Учените фокусирали вниманието си върху близо 500 мъже и жени на възраст между 20 и 87 години, които живеят в района на Кеймбридж и са в добро психично здраве. Около половината от участниците били със слаба фигура, т.е. с индекс на телесна маса между 18,5 и 25, близо една трета – с наднормено тегло (индекс на телесна маса между 25 и 30), а около 20 на сто – затлъстели (индекс на телесна маса над 30).

Първоначалните измервания на бялото мозъчно вещество обикновено разкриват, че обемът му у онези, които са с наднормено тегло или затлъстели, е значително по-малък, отколкото у участниците със слаба фигура. Оказа се, че обемът на бялото мозъчно вещество у хората на средна възраст, които са с наднормено тегло или затлъстели, е сравним с този у участниците, които са с 10 години по-възрастни. Авторите на изследването поясниха, че 10-годишната разлика в бялото мозъчно вещество се наблюдава единствено у хора, които са на средна възраст или по-възрастни, но не и у 20-30-годишни. Това показва, че с възрастта мозъкът може да стане значително по-уязвим към въздействието на прекомерното телесно тегло.

„Действително не знаем каква е причината за взаимовръзката между по-високия индекс на телесна маса и по-малкия обем на бялото вещество в мозъка – отбеляза Ронан. – Не е ясно дали наднорменото тегло/затлъстяването може да предизвика промени в мозъка или промени в мозъка могат по някакъв начин да увеличат затлъстяването.“

Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Aging. (БТА)

Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори