Антилопите са превърнали африканските гори в савани

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Преди няколко милиона години процентното съотношение на ливадите към останалата част от сушата на нашата планета е било далеч по-малко, а Африка е била покрита с гъсти гори, съобщи ЮПИ.

Днес саваните съставляват около 20 на сто от сушата. Какво се е променило? Ново изследване навежда на мисълта, че хранещи се с листа животни, като антилопите, са ускорили превръщането на гори в ливади в Африка, а не климатични промени.

Като изследвали появата на дървесни видове с бодли и антилопи в Африка, южноафрикански учени заключили, че у африканските акации се появили остри тръни като защитен механизъм срещу гладни, хранещи се с листа четириноги животни.

Всичко придобива смисъл

– заяви Гарет Хемпсън от университета Витватерсранд. – „Бодлите наистина изглеждат най-ефикасни срещу хранещи се с листа животни със средни и големи размери, като антилопите импала и куду. Бодливите дървета са най-често срещани в райони, където има изобилие от подобни животни.“

По-късно било установено, че изобилието и многообразието от трънливи растения са най-големи в саваните, където има големи популации хранещи се с листа животни, като антилопите.

Събраните данни позволили на учените да проследят появата и еволюцията на растенията с бодли и хранещите се с листа животни в Африка.

„Бяхме шокирани, когато констатирахме, че растения с бодли се появили преди около 15 милиона години, т.е. 40 милиона години след като мястото на динозаврите е било заето от бозайници – отбеляза Мишел ван дер Банк от университета в Йоханесбург. – През по-голямата част от този период в Африка са доминирали изчезналите днес прародители на хранещи се с листа слонове и дамани.“

Бодлите очевидно не са осигурявали толкова надеждна защита срещу пасящите първоначално в Африка бозайници.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“(БТА)

Категории на статиите:
Животни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори