Астероидът, избил динозаврите, е понижил температурата на Земята с цели 12 градуса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Огромният астероид, за който се смята че е причина за измиране на динозаврите, определено е едно от най-важните събития случили се в историята на Земята. Ако това не беше станало, хората едва ли биха се появили като вид, вярват учените.

Ново изследване на събитието стига до още по-категорични заключения и твърди, че последиците от падналия астероид са били дори още по-разрушителни от предполаганите досега. Проучването посветено на въздействието на астероида върху живота на планетата е публикувано в списание Geophysical Research Letters.

За да се получи представа за драматичните промени в климата на Земята, настъпили след удара на астероида, учените правят компютърен модел на събитието. Мястото на удара на астероида в земната повърхност е известно още от края на 70-те години на миналия век – кратера Чиксулуб, намиращ се на полуостров Юкатан в днешно Мексико.

За разлика от предишни компютърни модели на удара на астероида, този взима под внимание и скоростта на газовете вдигнати във въздуха след удара. Скоростта с която различни материали и газове са били повдигнати във въздуха показва дали те са достигнали по-високите слоеве на атмосферата и по този начин са въздействали върху климата за по-дълъг период от време.

Според новия компютърен модел, след удара са били освободени три пъти повече серни газове, отколкото се е считало досега. Точно те са причина за този разрушителен ефект върху температурата на планетата. Според досегашните проучвания, средната температура на планетата се е понижила с над 8 градуса по Целзий, което се е оказало фатално за живота на  много видове на Земята. Според новото проучване понижаването на температурата е било дори още по-драстично и вероятно е било с повече от 12 градуса по Целзий.

Последиците от този удар на астероид наистина са променили цялата история на Земята и на видовете, които я населяват.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори