Астроном обеща да открие много луни около Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Corrado Alesso
Антония Михайлова

Канадският астроном Робърт Джедике (Robert Jedicke) от Хавайския астрономически университет е представил изчисления, според които Земята може да е заобиколена от няколко луни.

Причината да не ги виждаме са малките им размери – около няколко метра. За това ученият разказал на конференцията на Международния астрономически съюз (International Astronomical Union) в Хонолулу на 3 август 2015 година, съобщава изданието Science News.

„Това не е измислица, но засега е известна само една от тези минилуни“, напонил Джедике за небесно тяло с размери около три метра. То било открито през 2006 година и около една година прекарало на орбита около Земята, преди да я напусне.

Макар че на земна орбита има космически боклук, отработени степени на ракети и спътници, обикновено надвишаващи минилуните по размер, в доклада на учения става дума за естествени спътници на Земята.

Джедике представил изчисления, според които Земята обикновено захваща космически обекти с размер на перална машина и след няколко месеца те напускат нейната орбита. Минилуни с размери от 50 сантиметра до 1 метър (астрономът споменавал детска надуваема топка) се роят с десетки около нашата планета като мушици около лампа, докато астероидите с размери на огромен камион се захващат от гравитационното поле веднъж на 50 години.

Схема на движението на минилуни около Земята. © K. Teramura/UH IfA

Схема на движението на минилуни около Земята. © K. Teramura/UH IfA

Поради малките размери тези наши спътници трудно се откриват. Ученият се надява да ги засече в близките години с помощта на телескопа Subaru на Хаваите. Също така имаме шанс да намерим минилуни, ако се възползваме от Много големия телескоп (Very Large Telescope) в Чили.

Теоретично минилуните с размер няколко метра могат да бъдат използвани като тренировъчни цели за експерименти по доставка на астероиди на Земята, отбелязва Джедике, цитиран от Lenta.ru.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори