Астрономи откриха мистериозна въртяща се маса на края на нашата галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи откриха мистериозен повтарящ се процес на ръба на галактиката. Наблюдаваната маса не прилича на нищо, което някога сме виждали, и освобождава масивни изблици на енергия до три пъти на час. Изследователите откриват масата, докато картографират радиовълните в космоса. Екипът вярва, че това може да е неутронна звезда или дори бяло джудже с много мощно магнитно поле, което го заобикаля.

Д-р Наташа Хърли-Уокър, астрофизик от университета Къртин и Международния център за радиоастрономически изследвания, ръководи екипа изследователи, като казва, че обектът е „напълно неочакван“.

„Този ​​обект се появява и изчезва в продължение на няколко часа по време на нашите наблюдения“, заяви Хърли-Уокър. Изследователите казват, че мистериозният обект е изпращал лъчи радиация в продължение на минута на всеки двадесет до тридесет минути. Това е един от най-ярките радиоизточници, които някога сме виждали в небето. Изследователите определят обекта като повтарящ се преходен процес. По същество той освобождава кратки изблици на енергия, след това отново потъмнява.

Още по-интригуващо обаче е, че мистериозният повтарящ се преходен процес е само на около 4000 светлинни години от нас. „Това е в нашия галактически заден двор“, казва Хърли-Уокър по отношение на обекта. За съжаление към момента не се знае много за обекта. Въпреки това, д-р Хърли-Уокър каза, че съвпада с прогнозите за астрофизичен обект, който те наричат ​​„магнетар с ултра дълъг период“.

„Това е вид бавно въртяща се неутронна звезда, за която знаехме че съществува теоретично“, обяснява тя. „Никой не очакваше директно да открием такава, защото не очаквахме да е толкова ярка.“

Освен това, д-р Хърли-Уокър казва, че мистериозният повтарящ се преходен процес превръща магнитната енергия в радиовълни по-ефективно от всичко друго, на което учените са били свидетели.

Това не е първият път, когато изследователите наблюдават преходен обект в космоса. Всъщност те са доста често срещани. Според д-р Джема Андерсън, астрофизик от ICRAR и университета Къртин, има няколко различни типа преходни процеси.

Бързите преходни процеси обикновено са неутронни звезди, които мигат и изгасват в рамките на милисекунди. Други, бавни преходни процеси са като свръхнови. Те се появяват в рамките на няколко дни, но изчезват след няколко месеца. Този конкретен мистериозен повтарящ се преходен процес е светъл и по-малък от нашето Слънце. Обектът излъчва силно поляризирани радиовълни. Изследователите казват, че това предполага, че около него има много силно магнитно поле.

Подобно на другите странни обекти, които откриваме във Вселената, като например странните звуци, идващи от луната на Юпитер, изследователите ще продължат да наблюдават този нов и мистериозен повтарящ се преходен процес, за да научат повече за него.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори