Aстрономическата атракция на века видима от България

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Откритата на 21 септември комета C/2012 S1 (ISON), която ще е изключително ярка в края на 2013 г., ще е видима и от България.

По последни данни кометата ще достигне максимална яркост в нощта на 28 срещу 29 ноември 2013 г. и ще е поне 10 пъти по-ярка от Венера, съобщиха за Actualno.com от обсерваторията „Звездно общество- IAU А79”.

Според други източници кометата може да достигне яркостта на Луната. По това време, за територията на България, кометата ще изгрява малко преди Слънцето, но нейната яркост ще позволи тя да бъде добре наблюдавана с просто око, информира д-р Ф. Фратев, ръководител на Обсерваторията.

Голяма атракция ще бъде и дължината на опашката й, която може да достигне размер, който да се проектира на почти половината от видимото небе. Ще бъде възможно кометата да бъде наблюдавана дори и през деня с помощта на обикновен бинокъл.

Благоприятни ще са и условията за наблюдения от България както преди, така и след нейното най-близко преминаване до Слънцето и макар с по-малка яркост, атракцията няма да е по-малка.

По-горните твърдения се базират на получената наскоро нова и много точна орбита, а именно кометата е била открита на архивни изображения от 28/12/2011г. както и от началото на 2012г. Трябва да се отбележи обаче, че когато говорим за комети от този тип то може да се очакват много изненади, коментират от обсерватория IAU A79 „Звездно Общество“.

Това е комета, която вероятно идва директно от облака на Оорт, покрита е с аморфни ледове, които в момента сублимират изключително бързо, и след тяхното изпарение яркостта може да намалее. Нужни са още доста наблюдения за да се каже колко ще е ярка кометата, но при всички положения това може би ще е астрономическата атракцията на века, коментира д-р Филип Фратев.

Астрономите разгорещено коментират и как и до колко близкото преминаване на C/2012 S1 до Марс на 3 октомври 2013г ще промени нейната орбита. Според д-р Фратев, отклонение ще има, но до каква степен ще е то тепърва ще трябва да се уточнява.

Нашите учени коментират и оповестените в медиите различни хипотези за връзка на кометата с „великата комета“ от 1680г., като последните данни индикират, че такава връзка най-вероятно няма. Друга хипотеза е свързването на тялото с комета от 1961г., но за доказвано на това е нужно време.

От 2005г. насам астрономите от IAU A79 са открили над 60 астероида един, от които носи името на Апостола на свободата В. Левски, а друг на Христо Ботев.

 

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори