Ловецът на млади жрици на музата Урания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Джефри Марси. © NASA / Media Telecon
Антония Михайлова

Известният по цял свят астрофизик Джеф Марси подаде оставка след обвинения в злоупотреба със студентки.

Оказало се, че той целувал, масажирал и пощипвал млади изследователки против тяхното желание. След много години те разказали истината за непристойното поведение на светилото на световната наука.

Последните осем дни вероятно са най-тежките в кариерата на известния астроном Джеф Марси, на когото пророкуваха Нобелова награда за откриването на най-големия брой екзопланети.

В резултат на скандал, излязъл на страниците на водещите американски издания, ученият не веднага, но бил принуден да напусне Калифорнийския университет в Бъркли.

Всичко започнало на 9 октомври, когато порталът Buzzfeed публикувал резултатите от вътрешното разследване на университета на неподобаващото поведение на професора спрямо своите студентки и аспирантки.

Разследването засягало случаи на сексуален тормоз спрямо четири студентки, случили се между 2001 и 2010 година. Ставало дума за недопустими от гледна точка на правилата на университета контакти с учещите се – професорът често против волята на студентките се опитвал да им прави масаж, целувал ги и пощипвал младите жрици на музата Урания (Урания е муза на астрономията – б.р.).

В университета не предприели никакво наказание срещу Марс, като го предупредили за възможните последствия в бъдеще. Като разбрали това, някои колеги на Марси също съобщили за непристойното му поведение, като поискали по-строго наказание. Някои директно заявили, че няма да се радват да видят астрофизика на предстоящата конференция по екзопланети.

„Джеф Марси безспорно е най-видният изследовател на екзопланети в САЩ. Тук залозите са най-високи. Ние работим упорито, за да постигнем полово равноправие в тази област и когато най-големият учен се оказва обикновен женкар, това заплашва важни национални задачи“, казва Дейвид Шарбоно, професор по астрономия от Харвардския университет. По думите на учения той лично призовал Марси да напусне организационния комитет на предстоящата конференция.

„След всички опити да пробие през необходимите канали университетът нищо не постигна. Срещала съм се със случаи на сексуален тормоз на работното място, когато човек шляпва някой по ръката. Но това не е такъв случай“, разказва Джоан Шмелц, доскоро оглавявала комитета на Американското астрономическо общество по положението на жените в астрономията.

Журналистите от BuzzFeed поговорили с три от четирите оплакали се. Едната от тях описала случай на обяд след семинар в Хавайския университет, когато била аспирантка. По думите ѝ в един момент Марси поставил ръка на крака ѝ, след това я плъзнал по бедрото и в слабините. Тогава тя не се оплакала, а го направила чак след осем години, след като изоставила астрономията отчасти поради посегателствата, на които били жертва тя и други млади жени.

„Когато си студентка и виждаш, че всяка жалба се игнорира и на всеки професор мъж му се разминава, наистина не искаш да продължиш“, разказва тя в условията на анонимност.

В своите показания Марси определил думите на тази свидетелка като „абсолютна лъжа“, като заявил, че „никога не е докосвал коленете на непознати жени“.

Както разказва бившият студент на Марси, а днес харвардски професор Джон Ашер Джонсън, веднъж той видял в лабораторията как Марси масажирал момиче по гърба под тениската. „Което е влудяващо, тъй като всеки от моето поколение в областта на изследванията на екзопланети знае, че Джеф правеше това. И всеки се страхуваше да каже нещо“, разказва той.

По думите на Джесика Киркпатрик Мърси е извършвал „неуместни докосвания“ на една от студентките на годишната среща на Американското астрономическо общество през 2010 година (една от най-важните астрономически конференции в света). Тогава мнозина забелязали, че с настъпването на вечерта Марси става „по-настоятелен“.

„Това е възможно. Ако е имало такова нещо, то е било приятелско докосване. Но никога няма да го направя повече“, съгласил се Марси с обвинението.

„Той има огромна история с неподобаващо поведение, особено към студентките. Жените се предупреждаваха да не работят под негово ръководство“, казва Кирпатрик, която по това време карала магистратура по астрономия в Бъркли.

Марси получил признание и множество награди, екипът му открил и описал повече екзопланети от другите учени, включително 70 от първите 100 открити. На него принадлежи откриването на първата екзопланета край слънцеподобна звезда, Марси е сред учените на космическата обсерватория Kepler, открила повече от 4000 екзопланети.

Колегите го наричат харизматичен, отзивчив и дори „агресивно съпреживяващ“. New York Times го е наричал „търсач на нови светове“, Atlantic – смел мислител, Wired – истински шоумен.

„Макар да не съм съгласен с всяко направено обвинение, очевидно е, че моето поведение е било нежелано за някои жени. Трудно е да е да опиша колко ми е болно да разбера, че съм бил причина за страданието на моите колеги жени, пък било то и неумишлено“, написал астрономът на страничката на факултета.

След няколко дни повече от 20 професори от Бъркли подписали открито писмо с изискване Марси да бъде уволнен от университета, а преди ден станало известно, че астрономът се оттегля сам.

„Тази сутрин професор Джеф Марси напусна Бъркли. Ние смятаме решението за правилно и незабавно приехме неговата оставка“, казва ректорът Николас Диркс.

Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори