Audi има нов луноход

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Audi Lunar Quattro. PTS
Димитър Димитров

Audi представи новия си луноход на Международната автомобилна експозиция в Детройт. В сравнение с огромните алуминиеви, стоманени и карбонови чудовища около него, малкият роувър изглежда като играчка, но разбира се, ще натрие носовете на всички, що се отнася до пътешествия по лунната повърхност.

Новият четириколесен Audi Lunar Quattro е дело на германския екип PTS („Учени в свободното време“) и ще участва в състезанието Google Lunar XPrize, което предизвиква ентусиасти да построят, изстрелят и прилунят луноход, който ще трябва да измине поне 500 метра по повърхността на Луната и да направи снимки като доказателствен материал. Наградата, обещана от Google, е на стойност 30 млн. долара.

Очаква се роувърът да тръгне към Луната през 2017 г., казва Роберт Бьоме (Robert Böhme), който е лидер на PTS. Участието на Audi се състои основно в подобряване на колесните системи и предоставяне на технология за 3D принтиране, която позволила на инженерите да построят лунохода само от алуминий и титан, намалявайки значително теглото спрямо предишните версии.

„Много по-лек е от предишните ни прототипи и все пак успяхме да го направим точно както искахме“, казва Бьоме.

От PTS най-вероятно ще се договорят луноходът да бъде качен на борда на руска или индийска ракета. Сондата, която ще прилуни два такива лунохода едновременно, все още не е построена, но най-вероятно ще наподобява тази, използвана при мисиите Аполо.

Целта на PTS е не само да спечелят състезанието на Google, но и действително да изследват лунната повърхност, което ще помогне и за създаването на стратегии за изследване и добиване на минерали, нужни за построяване на пътища и сгради на Луната.

Мястото на кацане на Audi Lunar Quattro се намира само на около четири километра от сегашното местоположение на роувъра на Аполо 17 и това ще предостави възможност на изследователите да разберат как материалите са се изменили в тежките лунни условия за последните 40 години.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори