6 млн. долара за филм, който плаши бежанците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Представители на австралийското миграционно министерство са похарчили шест милиона местни долара (около 4 милиона евро) за заснемането на филма „The Journey“ („Пътешествието“), чиято задача е да разубеди мигрантите, желаещи да отидат на Зеления континент.

Както съобщава Guardian, лентата е показана на 25 март по афганистанския канал в Австралия. Тя разказва за трагичната съдба на бежанци, решили да се отправят в търсене на по-добър живот през Индийския океан.

Героите на картината са измамени от контрабандисти, някои от тях се давят, други попадат в затвора за нелегални. С други думи, след гледането на „The Journey“ у малцина мигранти ще се появи желанието да повторят пътя на героите от филма.

Някои афганистански зрители на филма заявили, че картината ги е трогнала до дъното на душата. „В този филм всичко е като в живота. Разбирах, че това са актьори, но не можах да сдържа сълзите си“, разказва 18-годишният шивач Али Реза.

„Струва ми се, че филмът е на първо място за опасностите, които очакват мигрантите по пътя към свободата“, допълва 23-годишният Мустафа Ебади.

Именно тази гледна точка отстояват представителите на компанията Lapis Communications, заснела „The Journey“, пише Vesti.ru. „Не правим държавна пропаганда. Задачата на филма е да спаси живота на хората“, пояснява говорителката на компанията Сара Джийн Кънингам.

Лентата е адаптирана за Пакистан, Афганистан, Иран и Ирак.

Преди началото на конфликта в Сирия афганистанците са представлявали мнозинството от бежанците, опитващи се да попаднат в Австралия през океана. Почти всички те са получили убежище. Но в резултат на по-строга миграционна политика повечето от афганистанските бежанци предпочели да сменят курса към Европа. През 2015 година само в Германия статут на бежанци са получили 150 000 граждани на Афганистан.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори