Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бактерия може да ни спаси от парниковите газове

4 август 2017 г. в 08:32
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:22

Бактерия, която се храни с метан беше открита в езеро в Антарктида, което е било изолирано от атмосферата хиляди години. Това е добра новина, защото бактерия, която се храни с парникови газове може значително да облекчи риска от промяна в климата.

Учените откриха бактерията след сондаж в езерото Уиланс, което е „заключено“ на 800 метра под ледената покривка на западна Антарктида. Проучването на изолираното езеро започна през 2013 г., като учените се добраха до вода и утайки в езерото от преди 120 000 години.

Резултатите от цялостното изследване сега са публикувани в списание Nature Geoscience. Бактериите са открити в горните слоеве на утайката в езерото, като така пречат на парниковият газ да навлезе във водата, от там в океана и в крайна сметка да стигне до атмосферата.

Метанът има доста по-голямо въздействие върху атмосферата в сравнение с въглеродния двуокис. Метанът, съставен от водород и кислород,  може да се разпадне до въглероден двуокис, неговото влияние върху атмосферата е много силно преди това да се случи. Според учените, негативният ефект върху затоплянето на климата от метана е 86 пъти по-голям в сравнение с този от въглеродния двуокис.

Вече е известно, че голям резервоар от метан се намира под ледената покривка на западна Антарктида, както и във вечно замръзналите части (пермафрост) на Арктика. Учените се опасяват, че с повишаване на температурата на Земята, освобождаваният в атмосферата метан ще предизвика още по-голямо затопляне, което ще доведе до необратими климатични промени засягащи пряко живота на планетата. Бактерия, която се храни с този газ може да се окаже спасителния изход от подобна заплаха.

Храненето с метан е животоспасяващо за тези бактерии, които нямат досег до слънчева светлина и топлина и метанът е единственият им източник на енергия.

Системата от реки и езера под ледената покривка на Антарктика все още не е изследвана добре, не е известно и колко метан може да се освободи при топенето на ледовете в бъдеще.  Учените обаче предполагат, че екосистемата от бактерии ще е способна да рециклира голяма част от парниковите газове, които могат да бъдат освободени от топящите се ледове на Антарктика.

„Това откритие променя начина по който гледаме на Антарктика“, казва участникът в изследването, проф. Джон Приску от университета в Монтана, САЩ.

„Преобразуването на метана във въглероден диоксид благодарение на тези бактерии, намалява потенциала на парниковите газове под ледената покривка на Антарктида, които могат да стигнат до взаимодействие с атмосферата заради топенето на ледовете и това е добра новина“, заключават учените.

Категории на статията:
Климат