Бързото топене на вечно замръзналите земи може да е опасно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Под земята на Канада и Сибир вечно замръзналата почва или „пермафрост“, започва да се размразява и може да отдели огромни количества въглероден диоксид и метан.

Освобождаването на газове може да бъде внезапно, предупреждават изследователите. Подобен резултат може да представлява сериозно предизвикателство в битката срещу изменението на климата.

Промяната на климата засяга арктическите региони приблизително два пъти по-бързо в сравнение с други региони, сочи доклад в Nature Geoscience.

Изследването показва, че предишните прогнози за това колко въглерод може да се отдели, вероятно са погрешни и вместо това леденият терен започва да се разпада с висока скорост.

Мерит Турецки, ръководител на Института за арктически и алпийски изследвания в Боулдър, Колорадо, каза за АФП: „Въпреки че рязкото размразяване на вечно замръзнали терени ще се случи в по-малко от 20 процента от замръзналата земя, това увеличава прогнозите за отделяне на въглерод с около 50 процента. При всички бъдещи сценарии на затопляне, рязкото размразяване води до освобождаване на въглерод в атмосферата.“

Предишни изследвания предполагат, че размразяването на вечно замръзнали почви в Арктика може да създаде опасна „обратна връзка“ при глобалното затопляне чрез отделяне на парникови газове – добавяйки загуби на стойност 54 трилиона паунда към цената на глобалното затопляне. Това число, разкрита в проучване на Nature Research, се дължи на отделянето на въглероден диоксид и метан, замразен в арктическия пермафрост, което ще засили затоплянето на Земята.

Механизмът на топене на вечно замръзналите почви (комбиниран със загубата на отразяващ топлината бял лед), може да увеличи глобалното затопляне с 5%, сочат учени.

Изследователите оценяват замразена органична материя до дълбочина от около 3 метра под леда през Арктика, и провеждат компютърни симулации, за да оценят количествата, отделени от различни нива на затопляне.

„Страшно е, че имаме такива перспективи пред себе си“, каза Дмитрий Юмашев от университета Ланкастър.

„Дори при 1.5C до 2C повишаване на средната температура на Земята има въздействия и разходи поради размразяване на вечно замръзналата земя. Но те са значително по-ниски за тези сценарии в сравнение с реално случващото се. Разполагаме с технологиите и инструментите за ограничаване на затоплянето, но не се движим достатъчно бързо“, заключава Юмашев.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори