Бионичните хора – едно не толкова далечно бъдеще

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

През март в Мегавселена писахме за усилията на Илън Мъск да съедини човешки мозък с компютър, като създаде интерфейс наречен Neuralink. Плановете предвиждат тази технология да се инжектира в мозъка под формата на „дантела от нерви“, съставена от мрежа от електроди. Това би увеличило капацитета на човешкия мозък, като добави още един слой към кората и лимбичната система, който е способен да комуникира с компютър. С други думи ние сме на прага на създаването на истински киборг. Когато това се случи, хипотетично създава нов интерфейс, който може да се ъпгрейдва, ъпдейтва и да се ползва по различни начини. Ето някои от тях:

Контролиране на компютрите чрез нашия мозък

Мозъкът и компютърът действат чрез технология използваща едни и същи вектори – електроимпулси и данни. Когато бъде създадена Neuralink тя ще стане системата позволяваща мозъкът и компютърът да комуникират директно. Приложенията на тази технология могат да бъдат безкрайни. Да споменем само дистанционно управление на различни машини, изцяло самостоятелни действия на компютрите и пр.

Ъпдейтване на нашия мозък и комуникиране с други хора от разстояние

Технологията, която Мъск иска да създаде няма да действа еднопосочно, само от човека към компютъра. Тя ще може както да приема съобщения и данни така и да предава данни на другата страна. С вграденият си интерфейс  човек ще може да предава информация към облачното пространство, към компютри или дори директно към мозъците на други хора, които имат същия интерфейс в главата си, но също и да получава информация от всички тях. Ще има възможност да се свалят нови данни директно в мозъка на човек и така да се разшири неговото съзнание, паметта му практически може да стане безкрайна.

Бионични крайници, които ще се чувстват като истински

Като част от тази двустранна комуникация, роботизирани изкуствени крайници ще могат да комуникират с мозъка, като се свържат със съществуващите нервни структури, като лесно и бързо ще се интегрират в нервната система. Това има потенциал да революционизира прилагането на изкуствени крайници.

Създаването на технологии и машини, които имат емоции

След като мозъкът на човек и компютрите ще говорят един и същ език, емоциите ще могат да бъдат разчитани чрез електроди като данни. С други думи роботите ще могат да се адаптират към конкретни емоционални характеристики, а не просто да отговарят на команди.  Фото и видео ще могат да бъдат имплантирани с емоционални данни, така човек ще може да чувства какво би било да бъде в даден сценарий, а не само да си го представя.

Създаването на ново поколение игри

Компютърните игри ще станат безкрайни, като отговарят на това, което чувства вашия мозък и винаги изпреварват вашите представи и очаквания.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори