Черните дупки на света са повече

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, D. Coe, G. Bacon (STScI)
Антония Михайлова

Свръхмасивните чудовища живеят не само в големите галактики.

Свръхмасивните черни дупки във Вселената може да са повече, отколкото се смята – става ясно, че те живеят не само в големите галактики като нашия Млечен път, но и в малките.

Един такъв „дом“ за черна дупка – галактиката M60-UCD1 – е открила международна група астрономи.

Свръхкомпактните галактики джуджета се отнасят към най-плътните звездни системи във Вселената. Известни са около сто и към тях принадлежи галактиката M60-UCD1, една от най-големите галактики от такъв тип, която се намира на 54 млн. светлинни години от Земята и представлява спътник на галактиката М60.

Астрономите се заинтересували от тази минигалактика още миналата година, когато изяснили, че тя притежава аномално висока плътност и в добавка има източник на гама-лъчение. Тази година учените анализирали своите наблюдения на телескопа Geminy North, разположен на Хавайските острови, и снимки на космическия телескоп „Хъбъл“.

Звездите в тази галактика джудже се движат със скорост около 100 км/сек, а това за обикновени звездни купове е прекалено бързо и може да бъде обяснено само с наличието на голяма черна дупка.

Учените изчислили и нейната маса: 21 млн. Слънца, пет пъти повече, отколкото е масата на централната черна дупка в нашата галактика. И ако Стрелец А* е едва една стотна от масата на Млечния път, то в M60-UCD1, с нейните 140 млн. слънчеви маси, черната дупка заема вече 15%.

В толкова малки галактики черни дупки от подобен мащаб теоретично не могат да се раждат.

Астрофизиците смятат, че M60-UCD1 представлява остатък от някога много голяма елиптична галактика, която преди около 10 млрд. години се е срещнала с още по-голямата М60, която е откъснала със своята гравитация голяма част от нейния звезден материал.

По-скоро дори остатъците от бившето величие, които заобикалят осиротялата свръхмасивна черна дупка, също са обречени. Ще мине време и M60-UCD1 напълно ще бъде погълната от могъщата си съседка, а черната дупка ще се слее с нейната, която е повече от 1000 пъти по-масивна от нашата. Кога ще се случи това, не е известно, тъй като е неизвестна траекторията на галактиката джудже около М60.

Но изглежда, че по астрономически мерки не е останало да чакаме дълго: M60-UCD1 се върти по орбита, която отстои от центъра на М60 само на 22 000 светлинни години, а това е дори по-близо от разстоянието, отделящо Слънцето от центъра на Млечния път.

Според учените от университета на Юта подобни свръхмасивни черни дупки може да се намират и в други свръхкомпактни галактики джуджета, а това значи, че те са много повече, отколкото се смяташе досега.

„Полученият резултат е ярък и интересен, а ако всички ярки ултракомпактни галактики джуджета съдържат подобни черни дупки, то общото количество на свръхмасивните черни дупки може да е недооценено едва ли не двойно“, заключават изследователите.

Откритието на астрофизиците е публикувано в сп. Nature.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори