Чип за мозъка, чип срещу зачеване. Превръщаме ли се в киборги?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Благодарение на прогреса ще имаме завидно здраве и висок интелект. Но няма ли да станем управляеми като зомбита?

Наскоро учени от САЩ представиха устройство, което може да даде зрение на абсолютно сляп човек.

То предава изображението от видеокамера непосредствено на кората на главния мозък, заобикаляйки останалите елементи на зрителната система – очи, нерви и т.н.

Освен това уредът създава така наречената допълнителна реалност, подавайки на „виртуален дисплей“ директно в мозъка на човека сведения за околната среда – местоположение, параметри на времето, разстояние до обекти и т.н.

С такива възможности, помним, беше надарен героят от филма „Терминатор“ в далечното бъдеще. Нима това бъдеще вече е настъпило?

Чип срещу зачеване

И така, прогресът постепенно ни превръща в киборги. Науката вече се е научила да заменя липсващи части на тялото с превъзхождащи ги по сила протези и да съединява мозъка с компютър.

В Германия е създадена първата в света микросхема, където живи нервни клетки са съединени със силициев компонент – в бъдеще това ще позволи да се заменят увредени органи и тъкани, да се възстановяват загубеният слух, зрение и дори умствени способности.

В САЩ се разработва мозъчен имплант, който ще връща изчезналите в резултат на черепно-мозъчни травми спомени.

Превръщането на човека в киборг неизменно се съпровожда с внедряване на всевъзможни чипове. В Швеция на служителите на една компания се имплантират под кожата на ръката (между палеца и показалеца) миниатюрни устройства с размер на оризово зърно.

Ако се доближи ръката към сензор, може да се отворят вратите в офиса, да се плати обяда в служебната столова и да се извършат различни действия, достъпът до които е ограничен. А ръководството може лесно да контролира дали служителите са на работните си места и изобщо да са наясно кой къде се намира в даден момент.

В различни страни са тествани и вече готови за използване „безжични уреди за доставка на лекарства“. Съдържащият необходимия медикамент чип се имплантира под кожата на пациента (да речем в района на талията) и той на порции въвежда препарата в организма по предварително съставена програма или по радиосигнал отвън. Същият уред контролира състоянието на човека и в случай на влошаване изпраща сигнал на лекаря.

А какво ще кажете за чип, който предотвратява бременност? Поставен под кожата, той премахва необходимостта от орални контрацептиви, тъй като сам впръсква малки дози от необходимия хормон. Устройството има дистанционно управление и във всеки момент от време дамата може да стане способна да зачене… с просто натискане на копчето.

Къде е копчето?

По оценка на учените още след 20 години технологиите, обединяващи човешкия мозък с електронни уреди и усилватели, ще станат масови. Но има ентусиасти, които се стремят към светлото кибербъдеще още сега.

Първият, имплантирал в собствената си ръка микрочип с цел контрол на околната среда, е кибернетикът Кевин Уоруик. Това е било в далечната вече 1998 година. Когато се приближавал към дома си, вратата се отваряла сама и осветлението в стаите се включвало, а изкуствен глас го приветствал за добре дошъл.

След това „мистър Киборг“ (така журналистите наричали Уоруик) се научил мислено да управлява изкуствена ръка и изследователски робот.

Оттогава броят на хората, поставящи в телата си датчици и прочие устройства, растат с всяка година. Ползата от тези новости е очевидна – защо да се отказваме от допълнителните възможности на тялото, контрола на здравословното състояние и стремежа към съвършенство (а в бъдеще – възможно и безсмъртие)?

Но на пътя към тази идилия Хомо сапиенс неизбежно ще настъпва същите гребла, които е настъпвал в историята си неведнъж.

Става дума за личната сигурност, неприкосновеността на личния живот и риска да се озове в тоталитарно общество. Понеже ако ръководството на шведската фирма лесно контролира своите служители благодарение на микрочип под кожата, какво пречи това да се прави на държавно ниво?

Дистанционно управляваните импланти са още една заплаха за неприкосновеността. Впръсквайки в организма едни или други препарати, човекът киборг може да промени настроението си, желанията и дори личностните нагласи.

Да се върнем на чипа срещу зачеване. Той влияе върху хормоналния баланс, а именно хормоните в голяма степен определят нашите емоции и поведение. За агресията и смелостта отговаря един хормон, за паниката и страха – друг. Излиза, че с просто натискане на копчето може да се предизвикат необходимото настроение и мотивация.

Аргументи и факти

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори