Човечеството ще надхвърли 8 милиарда души през този месец

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

От появата на първите хора в Африка преди повече от 2 милиона години, световното население се е увеличавало, само с мимолетни паузи до огромния брой хора, обитаващи днес планетата Земя. Докато световното население се колебае на 8 милиарда – крайъгълен камък, който се очаква да бъде достигнат в средата на ноември – АФП обръща поглед към основните етапи в растежа на човечеството.

Първите хора

Най-старите вкаменелости от най-ранните известни хора датират отпреди 2,8 милиона години и са открити в Източна Африка. Но оценките за броя на хората, населяващи Земята, остават изключително ненадеждни до 19 век. Това, което знаем е, че нашите предци са били ловци-събирачи, които са имали малко деца в сравнение с по-късно установените популации, за да поддържат номадския си начин на живот. Населението на планетата е рядко и отчасти защото ловците-събирачи се нуждаят от много земя, за да се изхранват – около 10 квадратни километра на човек, според Ерве Льо Брас, изследовател от Френския институт за демографски изследвания (INED). Населението на земното кълбо се е увеличавало с времето, но много, много бавно.

Първи бейби бум

Въвеждането на селското стопанство в епохата на неолита, около 10 000 г. пр.н.е., води до първия известен голям скок на населението. Със селското стопанство идва заседналостта и способността да се съхранява храна, което води до скок на раждаемостта. „Майките успяват да хранят бебетата с овесена каша, което ускорява процеса на отбиване и намалява времето между ражданията, което означава повече деца на жена“, обяснява Льо Брас. Развитието на постоянни селища обаче също донася опасности, тъй като опитомяването на животни води до зарази на хората с нови смъртоносни болести.

Процентът на детската смъртност е особено висок, като една трета от всички деца умират преди първия си рожден ден и друга трета преди да навършат 18 години. „Има огромна смъртност, но също така и постоянен бейби бум“, обяснява Ерик Крубези, антрополог от университета в Тулуза във Франция. От около 6 милиона през 10 000 г. пр. н. е. световното население скача до 100 милиона през 2000 г. пр. н. е. и след това до 250 милиона през първи век от н. е., според оценките на INED.

Черната смърт

Черната смърт води до внезапно спиране на растежа на населението през Средновековието. Пандемията, която се появява в Централна Азия, в днешния Киргизстан, достига Европа през 1346 г. на кораби, превозващи стоки от Черно море. Само за осем години чумата унищожава до 60 процента от населението на Европа, Близкия изток и Северна Африка. В резултат на Черната смърт човешката популация е намаляла между 1300 и 1400 г. от 429 на 374 милиона. Други събития, като чумата на Юстиниан, която удря Средиземно море в продължение на два века от 541 до 767 г., и войните от ранното Средновековие в Западна Европа, също причиняват временни спадове в броя на хората на Земята.

Осем милиарда и все повече

„От 19-ти век нататък населението започва да нараства, до голяма степен поради развитието на съвременната медицина и индустриализацията на селското стопанство, което увеличава глобалните доставки на храна. От 1800 г. насам населението на света е скочило осем пъти, от приблизително 1 милиард на 8 милиарда. За Крубези разработването на ваксини е от ключово значение, като убождането срещу едра шарка особено помага за унищожаването на един от най-големите убийци в историята. 70-те и 80-те години на миналия век донесоха друга малка революция под формата на лечение на сърдечни заболявания, което помогна за намаляване на смъртността сред хората над 60 години.

Източник: © Agence France-Presse

Това са десетте най-населени държави в света, според данните на ООН World Population Prospects 2022:

1 Китай 1,452,508,179
2 Индия 1,412,668,677
3 САЩ 335,629,777
4 Индонезия 280,499,857
5 Пакистан 231,470,242
6 Бразилия 219,172,539
7 Нигерия 218,914,275
8 Бангладеш 168,640,823
9 Русия 146,081,648
10 Мексико 132,299,534


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори