Човешка кръв върху стрели на маите говори за ритуална практика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© H. TOM HALL/National Geographic Creative
Антония Михайлова

Изследователи от университета на Южен Илинойс са изучили древни артефакти от цивилизацията на маите и са открили свидетелства за ритуално кръвопускане в религиозната практика на индианците.

Както пише The International Business Times, следи от церемония, провеждана преди около 500 години, били открити на мястото на храм в Закпетен – археологически паметник на Маите в Гватемала.

Учените са открили следи от кръв на обсидианов накрайник на стрела, който се използвал за разрязване на езика, кожата на ушите или гениталиите и кръвта се разливала.

Според религиозните представи на маите всеки човек притежава жизнена сила. Професор Пруденс Райс от университета на Южен Илинойс смята, че според общото мнение на учените церемонията по кръвопускане е използвана за „нахранване“ на боговете с жизнената сила на хората.

Освен това професорът отбелязва, че хората, пожертвали кръв, може да са оставали живи след церемонията. Не е изключено дори те да са жертвали кръвта си доброволно.

Общо по време на изследването учените са изследвали 108 накрайника на стрели от пет места в Централна Гватемала, разкопани за последните 20 години. По оценка на експертите те се отнасят към периода между 1400 и 1700 г. от н.е.

С техника, наречена насрещна имуноелектрофореза, е установено, че върху 25 от накрайниците присъстват следи от кръв. Както станало ясно, на някои от накрайниците кръвта била едновременно от няколко животни, включително зайци, диви котки, птици и гризачи.

„Известно ни е, че маите са използвали кръвопускане в церемонии, свързани с раждането и пълнолетието“, разказва археологът Натан Майснер. И добавя, че тази практика е била призвана да одушеви бъдещите поколения и да свърже жизнената им сила с мъртвите предци.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори