Човешкият интелект бавно гасне

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Сигурно си спомняте какво казва генетикът от Станфордския университет д-р Джералд Кебтри. Че сме оглупели и не сме гениални като предците ни. Че независимо от съвременните успехи и техническия прогрес, от благата, които дължим на интелекта си, ние губим когнитивните си способности. И че интелектуалното затъпяване на човешката раса е свързано с неблагоприятни мутации. Но интелектът на хората страда и от други фактори.

Според Кебтри когнитивните и емоционалните ни способности се подхранват и се определят от съвместните усилия на хиляди гени. Ако в един или няколко от тези гени възникне мутация – което е доста вероятно, – това ще има негативен ефект върху нашия интелект и емоционалната ни стабилност.

„Готов съм да се обзаложа, че ако един средностатистически жител на Атина от 1000 г. пр.н.е. неочаквано се окаже сред нас, то той или тя ще се окаже сред най-умните и интелектуално живи хора на съвременността, с добра памет, широк спектър идеи и ясни представи за важните неща. Освен това смятам, че той или тя ще се окаже една от най-емоционално стабилните личности сред нашите приятели и колеги” – така започва статията на Кребтри в научното списание Trends in Genetics.

По-нататък генетикът обяснява, че хората със специфични неблагоприятни мутации с голяма вероятност са способни да оцелеят сред „силните”. Дарвиновата теория за „оцеляването на най-приспособените” не е така приложима в съвременното общество, тъй като тези, които притежават най-добрите гени, не е задължително да доминират в обществото така, както е било в миналото.

Тази теория има няколко силни страни, но тя повдига ключов въпрос: Гените ли са основната причина за общия когнитивен упадък на човешката раса? Ако хората наистина преживяват този ефект, то за нас е много важно да разберем и другите му възможни причини. Нека да погледнем каква роля в това играе нашето хранене.

Тъжно е, но е факт – хранителната ни система има своя принос в понижаването на човешкия интелект по цялото Земно кълбо.

Питейната вода. Флуоридът понижава човешкия IQ

Изследователи от Харвардския университет са открили, че ключовото за водоснабдяването съединение флуорид намалява нивото на IQ и води до затъпяване на популацията. Учените са публикували откритието си в сп. Environmental Health Perspectives и твърдят, че „получените резултати говорят в полза на това, че неблагоприятните ефекти от въздействието на флуорида влияят на развитието на мозъка на малките деца”.

„В нашето изследване открихме значителна връзка „доза–реакция” между нивото на флуорида в серума и IQ на децата… Това е вече 24-тото изследване, което открива подобна зависимост.”

Пестицидите понижават човешкия интелект

Едно изследване, публикувано в алманаха Proceedings of the National Academy of Sciences е открило, че пестицидите, които са в излишък в съвременните хранителни продукти, създават продължителни изменения в общата структура на мозъка. Тези изменения са свързани с понижаването на нивото на интелекта и намаляването на когнитивните функции. По-конкретно учените са открили, че специфичният пестицид хлорпирифос води до появата на „значителни аномалии”. И което е по-важно – негативният ефект е открит дори при много ниски дози на пестицида.

Обработената храна и високофруктозният царевичен сироп правят хората „тъпи”

Като наблюдавали 14 000 деца, британски изследователи са открили връзка между обработената храна и понижения IQ. Те анализирали данните за храната на децата и въпросници, попълнени от техните родители. Така изяснили, че ако децата приемат обработени продукти на възраст три години, то в следващите пет години е доста вероятно началото на процеса по спадане на нивото на интелекта. От друга страна, при децата, които приемат богата на хранителни вещества храна, като например плодове и зеленчуци, се наблюдава повишаване на интелекта в продължение на тригодишен период.

Интересно е, че особено тясна връзка с намаляването на интелекта е установена с една конкретна съставка на обработената храна, широко разпространена по целия сят – високофруктозния царевичен сироп. Учените са стигнали до заключението, че този сироп нарушава функциите на мозъка, намалява способността за обучение и запомняне. Фактически официалните статии стигат толкова далече, че директно ни казват, че царевичният сироп прави хората „тъпи”.

Напълно е възможно генетичните мутации да водят до продължителен спад на човешкия интелект, но нека да спрем за секунда и да помислим какво правим със себе си, за да бъде този спад още по-значителен.

Източник: Natural Society

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори