Чуйте как е звучал езикът на наши предци отпреди 6000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Vincent J. Musi
Димитър Димитров

Индоевропейските езици са най-голямото семейство езици в света по брой на говорещите ги. Към тази група спадат повечето европейски езици и доста южноазиатски (общо около 150 езика, говорени от 3,2 милиарда души, или 45% от световното население).

Но откъде идват всички тези езици? Какъв е произходът им? Първата хипотеза за общ произход е дело на английския учен от XVIII век сър Уилям Джоунс (Sir William Jones), който отбелязва прилики между четири от най-старите езици – санскрит, латински, гръцки и персийски.

Немският филолог и лингвист Франц Боп (Franz Bopp) подкрепя хипотезата, след като сравнява систематично тези четири езика с много други. Боп успял да намери много когнати (родствени думи) и термини с еднакъв етимологичен произход, но с различна фонетична еволюция.

Според изследователи в годините между 4500 и 2000 пр.н.е. в по-голямата част от Азия и Европа се говорел един и същи език. Този общ език е наречен праиндоевропейски и се смята, че е говорен в продължение на хиляди години. Лингвисти са сигурни, че са успели да реконструират 6000-годишния език.

Тъй като не съществуват писмени доказателства за него, Андрю Бърд (Andrew Byrd), който е експерт по индоевропейските езици, използвал само лексика, която бил сигурен, че е съществувала преди 6000 години.

На записа ще чуете баснята за Овцата и конете на праиндоевропейски език. Ето и какво се казва в нея:

Овца, която нямала вълна, видяла коне – единият дърпал тежка каруца, другият носел тежък товар, а третият бил язден от човек. Овцата казала на конете: „Сърцето ме боли, като виждам човек да язди кон.“ Конете казали: „Слушай, овца, сърцата ни болят, като видим това: човек, господар, прави от вълната на овцете топла дреха за себе си. И овцата няма вълна.“ Когато чу това, овцата избяга в равнината.

Disclose.tv

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори