Curiosity доказа, че на Марс е имало много вода

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Марс, НАСА
Ивайло Красимиров

Марсоходът на НАСА Curiosity откри това, което изследователите наричат „най-ясното доказателство досега“, че на Марс е съществувало древно езеро.

Марсоходът наскоро откри скали, гравирани с вълни от вода в подножието на марсианска планина, наречена Mount Sharp. В подножието на 18 000-футовата планина има регион, който съдържа солени минерални находища.

Това е място, на което изследователите казват, че никога не са очаквали да намерят доказателства за древно езеро, смятайки, че в района ще има само доказателства за по-малки струйки вода.

Скалите са изключително твърди, за да може марсоходът да извлече проби, но преходът му продължава и изследователите се надяват, че Curiosity в крайна сметка ще намери някои по-меки места, от които да извлече материал.

Марсоходът Curiosity изкачва основата на планината Шарп от 2014 г. Изследователите смятат, че регионът съдържа улики за това как и защо Марс се е превърнал от водна планета в замръзналото сухо място, което е днес, и дали това означава, че някакви микробни форми на живот някога са съществували на планетата.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори