Curiosity изпрати снимки на облачен ден на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Марсоходът на НАСА Curiosity току-що забеляза рядко срещано явление на Марс: облачен ден. Агенцията сподели изображения на „блестящи“ облаци (съставени от ледени кристали, отразяващи светлината), които започнаха да се появяват над мястото на Curiosity от края на януари.

Те биха били нещо обикновено тук на Земята, но облаците са забележителни за планета с много тънка атмосфера и дори се смятат за откритие.

Екипът на мисията е определил, че тези облаци са по-високи от обичайното за Марс, плаващи доста над пиковата височина за водно-ледените облаци на планетата, от около 50 км.

Това увеличава възможността те да са облаци от сух лед, образувани от замръзнал въглероден диоксид и може да разкрие повече за небето на Марс.

НАСА отбеляза, че облаците е най-лесно да се видят с черно-белите навигационни камери на Curiosity, но че цветната мачтова камера дава най-добрия образ.

Това може да не е най-драматичното събитие на Марс в момента. То обаче служи като още едно напомняне, че планетата не е статичен набор от изображения.

Марс е динамичен свят с постоянно променящо се време, дори и да не е толкова оживено, както в далечното минало.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори