Да си дойдем на думата. Какво търсим един в друг?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Смята се, че в романтичните дела мъжете и жените различно оценяват партньора.

Преди известно време психолозите някак опровергаха тази „народна мъдрост”, като заявиха, че идеалите на мъжете и жените са еднакви.

Ето че ново изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, развенчава този мит. Специалистите от Аризонския университет (САЩ) твърдят, че мъжете и жените наистина гледат различно един на друг.

Жените търсят в партньорството високия социален статус, а мъжете се задоволяват само с привлекателността на нежните особи.

Особеното в експеримента на Норман Лий и сие е в това, че сред доброволците били хора явно непривлекателни и с очевидно нисък социален статус. Останалото си било както трябва – участниците преминали сеанс на общуване едни с други, в хода на което трябвало да си изяснят дали събеседникът им подхожда като романтичен партньор.

Оказало се, че мъжете, включително непривлекателните, често отхвърляли също така непривлекателната потенциална партньорка. А това, което най-силно отблъсквало жените, бил ниският социален статус на мъжете.

И в двата случая преди експерименталните наблюдения участниците попълнили психологическия въпросник, в който написали: дамите си падали по средноуспешни мъже, а кавалерите – поне по средно привлекателни жени.

Според авторите на изследването те за първи път са успели да покажат в любовната психология какво е съответствието между реалността и мечтите. И успели, понеже различно подходили към оценката на приоритетите – този път психолозите се интересували не от идеалните черти, към които се стремели хората от двата пола и които наистина били общи, а от това, което те се стараели да избягват.

Както става ясно, мъжете и жените гледат различно на минусите на потенциалния партньор. Освен това, подчертават изследователите, предишни опити от подобен род се водели с участието на университетска аудитория, със студенти и преподаватели, а в този случай разликата в статуса не е така забележима. Което още веднъж иде да покаже колко внимателни трябва да бъдат психолозите към контекста на експеримента.

Всъщност в миналото учените вече са получавали подобни резултати, но впоследствие опитите с университетската общественост довели до познатото. Новите резултати не са лицеприятни като предишните, сочещи общия идеал, но са по-близки до действителността, твърдят психолозите.

Източник: Arizona State University

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори